Erenköy-Dipkarpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı’nın katıldığı bir televizyon programında “Karpaz Emirnamesinin” kaldırılmasını talep etmesine tepkiler geliyor.

Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, yanlış politikalar yüzünden gençlerin sadece Karpaz’dan değil, ülkenin her yanından göç ettiğini kaydetti.

Karpaz’ın ülkenin en değerli ve özel çevre koruma bölgelerinden olduğuna işaret eden Tel, “Natura 2000 ağının parçası olan Karpaz mı kaldı artık inşaata boğmadığımız? Bölgede ekolojik açıdan kalkınmaya ayrılacak alt yapı için yeteri kadar inşaat alanı vardır... Yeni alan açılmasına (yap-satçılar için) hiç gerek yoktur!” ifadelerini kullandı.

Tel açıklamasının tamamında şu ifadeleri kullandı:

“Erenköy-Dipkarpaz Belediye Başkanı katıldığı bir televizyon programında ‘Karpaz Emirnamesinin’ kaldırılmasını talep ettiğini söylüyor. Gençlerin bölgeden Emirname yüzünden göç ettiğini belirtiyor.

Aynı zamanda Turizm ve Çevre Bakanlığı Çevre Koruma Dairesi Özel Çevre Koruma Bölgesi revizesi adı altında ‘bir şeyler yapmak’ üzere düğmeye basmış durumda!

Yanlış politikalar yüzünden gençler sadece Karpaz'dan değil, ülkenin her yanından göç ediyorlar! Ülkemizin en değerli özel çevre koruma bölgelerinden biri olan ve aynı zamanda dünyanın Natura 2000 ağının parçası olan Karpaz mı kaldı artık inşaata boğmadığımız? Bölgede ekolojik açıdan kalkınmaya ayrılacak alt yapı için yeteri kadar inşaat alanı vardır...

Yeni alan açılmasına (yap-satçılar için) hiç gerek yoktur! Karpaz'daki arazilerin önemli bir kısmının halihazırda sinsi sermayenin eline geçtiğinin ve sizlere bu baskının onlar tarafından yapıldığını bilmediğimizi mi sanıyorsunuz? Betonlaşma ile zenginlik hayalinin, kaynakları tüketen, bir kez para getirip, daha sonra göçü hızlandıran bir tehdit olduğunun örnekleri ortada! (En çok göç Girne ve İskele'de yaşanmaktadır.) Bölge halkını kalkındırmanın çözümünün inşaat olmadığını defalarca uzman görüşleri ile paylaştık! Defalarca yapılan çalışmalarla harcanan emeklerle bölgede sürdürülebilir turizm ve hizmet önerilerimizi sunduk, hibelendirin, bütçe ayırın dedik. 

Eldeki değerleri sürdürülebilir bir biçimde değerlendirecek politikalara ihtiyacımız vardır.  Üretim alanlarını, doğal alanları ve kültürel değerleri geriye dönüşü olamayacak biçimde bir kez kaybedebiliriz. Bunlar, yanlıştan geriye dönüp tekrar yerine konulamayacak değerlerdir... Karpaz’ın ne kadar özel bir yer olduğunun farkında değil misiniz?  Emirnamelerin İmar planı yapılmadan kaldırılamayacağını defalarca mahkemelerden alınan ‘ara emirleri’ ile görmediniz mi?

Diyeceğimiz odur ki; imar planı hazırlanmadan emirnamenin kaldırılmasına da; Özel Çevre Koruma Bölgesi revizesi adı altında ‘alelacele’ yapılacak, ‘bilimsellikten’ uzak, ‘kamu yararına’ aykırı, ‘bölgenin dokusuna, güzelliklerine ve doğal kaynaklarına’ zarar verecek hiçbir çalışmayı da kabul etmeyeceğizi ve gerekirse her zaman olduğu gibi mücadelemizi mahkemeye taşımaktan da geri durmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”