Merkez Bankası ilk etapta 300 milyon TL kaynak ayrılan ‘İlk Evim Projesi’nden faydalanmak isteyenler için şartları açıkladı, krediyi verecek bankaların isimleri de belirlendi.
10 yıl vadeli kredi… Başbakan Üstel, ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlar için müjdeyi verdi. İlk evim projesine başvuran kişilerin 1.2 milyon TL’ye kadar, yüzde 1 aylık faiz ve 10 yıla vade ile kredi kullanabileceğini ifade eden Üstel, “Krediye 18 yaşın üzerinde olan, evi bulunmayan, daha önce ev alıp satışı yapmamış ve hane geliri aylık 85 bin TL'yi geçmeyen herkes başvurabilecek” dedi.
Kimler başvuramayacak?... Tahsili gecikmiş borcu bulunanlar, çek yasağında olanlar, birinci ve ikinci derece kan ve sıhri hısımlardan konut satın alan kişiler kredi kapsamı dahilinde olamayacaklar. Bu arada teminat, bankacılık ilke ve teamüllerine göre bankalarca serbestçe belirlenecek.
Hiçbir masraf yok... Kredinin masraflarının üçüncü kişilere ödenenler hariç Bankalar tarafından faiz dışında herhangi bir komisyon veya masraf alınmayacak. Kredi için pul vergisi de ödenmeyecek. Bu kredi ile satın alınan konutlar için alıcı, satış ve ipotek işlemleri için tapuda ödenmesi gereken vergi, resim ve harçlardan muaf tutulacak.
Nakit ödeme yok… Kredinin kullandırılma şekliyle ilgili de bilgi verildi. Buna göre kredi hesaben kullanılacak olup, nakden ödeme yapılmayacak. Bankalar tarafından talep edilecek bilgi ve belgeler bankacılık ilke ve teamüllerine göre alınması gereken belgeler olacak.
Başbakan Ünal Üstel, kamuoyunda merakla detayları beklenen 'İlk Evim Projesi'ne ilişkin de bazı bilgiler verdi. Üstel, 26 Temmuz'dan itibaren 15 bankanın kredi başvuru müracaatlarını alacağını açıkladı.
Projenin şartları hakkında detayları paylaşan Başbakan Üstel, “Krediden faydalanmak isteyen gençlerimiz 18 yaşının üzerinde olacak, evi olmayacak ve hane geliri 85 bin TL'yi geçmeyecek. Hiçbir vergiye tabii değil bu kredi, tamamen vergiden muaf olacak. Ülkemizdeki bütün yerel bankalar bu krediyi verecek” dedi.
Üstel, toplamda 1.2 milyon TL ve 10 yıl boyunca devam edecek bir taksit imkanından söz ederek, yıllık yüzde 12 faizle bu kredi kullanılabilecek” dedi.
Hükümetin çalışma yaptığı soysak konut projeleri için de bu kredinin kullanılabileceğine vurgu yapan Başbakan Üstel, 1 Ağustos’tan sonra sosyal konut ile ilgili daha detaylı bilgilerin kamuoyuna paylaşılacağını belirtti.
Merkez Bankası detayları açıkladı
Bu arada Hükümetin ev sahibi olamayan vatandaşlar için hazırladığı İlk Evim projesine yönelik oluşturduğu kredi paketinin detayları belirlendi.
Paket ilk defa konut sahibi olacak gerçek kişilerin konut alımlarının finansmanı sağlamayı amaçlıyor. Bunun yanında tek konutu olup, depreme dayanıklı olmamasından ötürü yıkılıp yeniden yapılacak konutlar için oluşturulan bu paketin 300 milyon TL büyüklüğünde olduğu açıklandı. Merkez Bankası’nda yapılan duyuruda kredi paketinden yararlanmak isteyen ve şartları taşıyan KKTC vatandaşlarının 15 bankadan herhangi birine, 26 Temmuz 2023 (yarın) tarihinden itibaren başvuru yapabilecekleri ifade edildi.
Kimler faydalanabilecek?
Krediden faydalanabilecek olan vatandaşlar için aranan şartlar şöyle:
- KKTC sınırları içerisinde kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları adına kayıtlı evi olmayan ve son bir yıl içerisinde adına kayıtlı bir konutu devretmemiş 18 yaş üstü, Sosyal Sigortalar veya Kamu Kurum ve Kuruluşlarının emekli sandığına aktif kaydı olan ve başvuru tarihinde en az 6 ay sürelik prim yatırımı bulunan KKTC vatandaşları
- Krediye başvuracak kişinin hane gelirinin aylık net 85.000 TL’yi geçmemesi
- Aynı hanede yaşayan kişilerden sadece bir kişi konut kredisinden yararlanabilecek
- Yıkılıp yeniden yapılacak konutlar için ise hane gelir şartı ve aktif sigorta veya emekli sandığı kaydı aranmayacak.
Eşit taksitlerle 120 ay vade
Kredinin para cinsi Türk Lirası, kredi limiti olarak da her bir kişiye kullandırılabilecek kredi tutarı 1 milyon 20 bin TL’yi geçmeyecek. Kredi, aylık eşit taksitli ve azami 120 ay vadeli olacak.
Konut kredilerinde satın alınacak konutun değerinin azami %80’i, yıkılıp yeniden yapılacak olan konutlarda, yapılacak konutun Mimar ve Mühendisler Odası tarafından belirlenen güncel birim maliyetleriyle bulunacak olan tutar, kadar olacak.
Kredi, aylık eşit taksitli ve azami 120 ay vadeli olacak.
Şu an; aylık faiz oranı yüzde 1
Kredinin Faiz Oranı, Kredinin kullandırıldığı tarihteki KKTC Merkez Bankası nezdindeki Türk Lirası cinsinde yasal karşılıklara uygulanan faiz oranına 6 puan ilave edilmesi sureti ile belirlenecek ve kredi vadesi boyunca sabit kalacaktır. (Bugün itibarıyla aylık %1, yıllık %12)
Kimler başvuramayacak?
Tahsili gecikmiş borcu bulunanlar, çek yasağında olanlar, birinci ve ikinci derece kan ve sıhri hısımlardan konut satın alan kişiler kredi kapsamı dahilinde olamayacaklar. Bu arada teminat, bankacılık ilke ve teamüllerine göre bankalarca serbestçe belirlenecek.
Hiçbir masraf yok
Kredinin masraflarının üçüncü kişilere ödenenler hariç Bankalar tarafından faiz dışında herhangi bir komisyon veya masraf alınmayacak. Kredi için pul vergisi de alınmayacak. Bu kredi ile satın alınan konutlar için alıcı, satış ve ipotek işlemleri için tapuda ödenmesi gereken vergi, resim ve harçlardan muaf tutulacak.
Nakit ödeme yok
Kredinin Kullandırılma şekliyle ilgili de bilgi verildi. Buna göre Kredi hesaben kullanılacak olup, nakden ödeme yapılmayacaktır. Bankalar Tarafından Talep Edilecek Bilgi ve Belgeler Bankacılık ilke ve teamüllerine göre alınması gereken belgeler olacak.
Konut alımı için hangi belgeler gerekiyor?
Konut Kredileri için şu belgeler talep edilecek:
- Hanede yaşayan gerçek kişiler adına tapuda kayıtlı konut bulunmadığını ve son bir yıl içerisinde herhangi bir konutu elden çıkarmadığını gösteren Tapu ve Kadastro Dairesinden alınmış araştırma (search) belgesi,
- Alınacak olan konuta ait koçan, koçan yok ise tapuya kaydedilmiş satış sözleşmesi,
- Satın alınacak konut için gayrimenkul değerlendirme raporu,
- Sosyal Sigortalar veya Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Emekli Sandıklarına aktif kayıtlı olduğu ve son 6 aylık süreyle prim yatırımı olduğunu gösteren belge aslı,
- Aynı hanede ikamet eden kişileri gösterir muhtarlıktan alınan belge,
- Hane gelir beyanı ve tevsik edici belgeler,
- Beyanname – Taahhütname,
- Satın alınacak olan konutlara yapılacak olan deprem riskini de içeren sigorta poliçesi.
Yıkılıp yapılacak haneler için belgeler:
Yıkılıp yeniden inşa edilecek konutlar için gerekli olan belgeler ise şunlar:
- Başbakanlık Deprem Denetim Komitesi’nden alınmış, konutun zorunlu olarak yıkılması gerektiğini gösteren rapor,
- Yeniden yapılacak olan konuta ait proje onayı,
- Hanede yaşayan gerçek kişiler adına tapuda kayıtlı başka bir konut bulunmadığını ve son bir yıl içerisinde herhangi bir konutu elden çıkarmadığını gösteren Tapu ve Kadastro Dairesinden alınmış araştırma (search) belgesi,
- Aynı hanede ikamet eden kişileri gösterir muhtarlıktan alınan belge,
- Beyanname – Taahhütname,
- Yeniden yapılacak olan konutun, kredi kullandırım tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde tamamlanarak inşaatının bittiğine ilişkin belediyeden alınan belgeyi bankaya sunacağına yönelik taahhütname.
Amaç dışı kullanım ortaya çıkarsa
Kredinin belirlenen amaç dışında kullandırıldığı tespit edilen kredilere sağlanan finansman desteği sonlandırılacak ve sağlanan imkanlar gecikme cezası ile birlikte tahsil edilecek.
Kredi ile satın alınan konut, kredi borcu kapanmadığı sürece elden çıkarılmayacak. Belirlenen amaç dışında kullandırıldığı veya yeniden yapılan evlerde inşaatın 2 yıl içerisinde bitirildiğine dair belge aslı sunulmadığı belirlenen krediler için yasal karşılıklar hakkındaki mevzuat uyarınca cezai faiz uygulanacak.
Başvuru yapılacak bankalar
Başvuru yapılabilecek bankaların isimleri şöyle:
Albank, Asbank, Bankmare, Creditwest Bank, İktisat Bankası, Capital Bank, Kooperatif Merkez Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Bankası, Limasol Türk Kooperatif Bankası, Üniversal Bank, Yakın Doğu Bankası Novabank, Türkiye Ziraat Bankası ve Türkiye İş Bankası.