Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, 24 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edeceğini belirten Erdoğan, temaslarında "Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in saldırgan politikalarına karşı atılabilecek ortak adımlar" konusunda görüşmeler yapacağını vurguladı.

Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası finans mimarisinin reform ihtiyacına da dikkat çekerek, "Netanyahu ve şebekesi radikal siyonist ideolojilerini hayata geçirmek için her türlü provokasyona başvurmaktadır. Lübnan'a yönelik son günlerde yapılan saldırılar, İsrail yönetiminin savaşı bölgeye yayma planlarına dair endişelerimizi haklı çıkardı. İsrail, bir kez daha devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor" ifadelerini kullandı.

"Suriye'den Cevap Bekliyoruz"

Basın toplantısında Suriye ile ilişkilerin son durumuna da değinen Erdoğan, Suriye topraklarında huzur ve istikrar sağlamak için Türkiye ve Suriye'nin birlikte atabileceği adımlara vurgu yaptı. Erdoğan, "Suriye'de çatışmasızlığın sağlandığını görüyoruz. Bu durum, kalıcı bir çözüm için elverişli bir ortam sağlıyor. Suriye dışında milyonlarca insan vatanlarına dönmek için bekliyor. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Halkı Müslüman iki ülke olarak bu birlikteliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başlamak için böyle bir görüşme olmasını umuyorum" dedi.

Editör: Aylin Derin