Dijital dünyadan gerçek dünyaya taşınan “Kanlı Para” isimli oyun, okullarda giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar ve eğitimciler, çocukların ellerini yara içerisinde bırakan, bulaşıcı hastalıklara ve elde çatlamaya neden olabilen oyunla ilgili aileleri uyarıyor.
Söz konusu tehdidin ülkemize de sıçradığı ortaya çıktı.
Konuyu Eğitim Bilimci Salih Sarpten bizzat açıkladı ve yetkilileri uyardı.
Kanlı para yani diğer adıyla kanlı yumruk oyunu son zamanlarda popüler oldu. Bir adet madeni para ve masayla oynanan oyun TikTok nedeniyle yaygınlaştı.
Katıldığı tv programında konuşan Salih Sarpten, konu hakkında aldığı bazı ihbarları şu sözlerle dile getirdi;
Sarpten “Bir sürü sorun var okullarda, eğitimde… Ama bunlara verilen yanıtlar siyasi oluyor. Akran bozbalığı ya da çocukların psikolojisini kimse konuşmuyor; Mesela kanlı para oyununun yaygınlaşmasını kimse tartışmıyor. Çocukların kendilerini yaralarcasına keşfettikleri ve ilkokul çağına kadar düşmüş bir oyun. Bazı okul rehberlik servisleri bu konuda uyarılar yaptı. Çocuklar metal paralar ile oynayıp birbirlerini yaralıyorlar. Dijital dünyanda transfer bir oyun… Bana ulaşan birkaç öğretmen arkadaş bazı olaylardan bahsetti; inşallah dar bir çerçevede kalır… Yayılması muhtemel… Bu konuda okul idarelerinin bilinçli olması gerekiyor.” dedi.
KEMİKLERİ ÇATLATIYOR, KALICI HASAR BIRAKIYOR: OKULLARDAKİ YENİ TEHLİKE "KANLI PARA OYUNU" NEDİR?
Oyun madeni paranın havaya atılmasıyla başlıyor.
Elin ters tarafıyla tutulan para, parmakların arasına alarak sıkıştırılıyor. Para sabit tutulduktan sonra "kanlı para" denilerek 3 kere sert bir şekilde masaya vuruluyor. Masaya vurma esnasında para düşerse ceza sistemi devreye giriyor.
Ceza ise şöyle: El yumruk yapılarak masaya dik şekilde koyuluyor ve karşı taraf parayı hızla eklem yerlerine fırlatıyor. Paranın geliş şiddetine göre elde kızarmalar, kanamalar yaşanıyor. Sosyal medyada oyunun taktikleri yayılırken bazı öğrenciler oyunun daha da kanlı olması için madeni paraların etrafına bıçakla kesikler oluşturuyor. Eklem bölgeleri kanamadan ceza bitmiyor.
Uzmanlar söz konusu oyun nedeniyle çocukların ellerindeki eklemlerin ciddi ölçüde zarar görebileceğine dikkat çekiyor.