Sağlık Bakanlığı, dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinen “Glokomun” başlangıç döneminde belirti vermeyebileceğini kaydederek, “Hasta durumu fark ettiğinde yıpranan görme siniri onarılamaz hale gelebilir. Erken teşhis önemli” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Koruyucu Sağlık Hizmetleri, 12 Mart “Dünya Glokom Günü” ve 8-14 Mart” Dünya Glokom Haftası” nedeniyle açıklama yaptı.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Glokom, göz sinirini tutan yaygın bir göz hastalığıdır. 40 yaş üzerindeki her 40 kişiden 1’inde görülür, hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1’inde total körlüğe neden olabilir. Glokom erken dönemde fark edilmemesi halinde geri dönüşü olmayan görme kayıplarına ve hatta körlüğe bile yol açtığından erken teşhis önemlidir.”

“DİYABET, KANSIZLIK, HİPERTANSİYON, MİGREN RİSKİ ARTIRIYOR…”

Glokomun ortaya çıkışı ve nedenleriyle ilgili verilen bilgiyse şöyle:

“Glokom, yükselen göz içi basıncının, görme sinirini tahrip etmesiyle ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Hastalığın başlangıç döneminde genelde hastanın şikayeti olmadığı için uzun bir süre içinde görme siniri yıpranmaya uğrar ve bu yıpranma, hasta durumunu fark ettiğinde onarılamaz düzeye gelmiş olabilir. Erken teşhis için göz doktorunun düzenli muayenesi ve testler yapılması gereklidir.35 yaşın üzerindekilerde, ailesinde glokom öyküsü bulunanlarda, sigara kullananlarda, diyabet hastalarında, şiddetli kansızlıktan yakınanlar veya şok geçirmiş olanlarda, hipertansiyon hastalarında, yüksek derecede miyopisi veya hipermetropisi olanlarda, uzun süre kortizon tedavisi görenlerde, migrenden yakınanlarda, göz yaralanmasına maruz kalanlarda glokom riski daha fazladır.”

“HER GÖZÜN, GÖZ İÇİ BASINCINA CEVABI FARKLI OLABİLİR”

Glokomun teşhisiyle ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

“Göz doktoru göz muayenesi sırasında göz içi basıncını ölçer ve görme sinirini değerlendirir. Göz içi basıncı 10-20 mmHg arasında normal olarak kabul edilir.

20 mmHg ve üzerindeki değerler glokom şüphesi olarak ele alınır. Göz içi basıncı yüksekliği ile beraber görme alanı muayenesi sonucunda görme siniri hasarı da tespit edilirse bu durum glokom olarak ele alınır. Her gözün, göz içi basıncına cevabı farklı olabilir. Bazı gözlerde normalin üstündeki göz içi basıncı değerleri görme sinirinde yıpranma oluşturmaz ve hasta sadece glokom şüphesi veya oküler hipertansiyon olarak takibe alınır. Görme sinirinin hasarı bilgisayarlı görme alanı ve OCT tetkikleri ile ortaya çıkar.

Bazı hastalarda ise normal sınırlarda tansiyon ölçülürken görme sınırında harabiyet görülebilir ki bu durum normal tansiyonlu glokom olarak adlandırılır. Sonuç olarak hangi tansiyonun kimde harabiyet oluşturabileceği bilinmediği için göz içi basıncı değeri kişiseldir ve kişisel olarak değerlendirilmelidir.