Serdar Denktaş, New York’taki gayriresmi buluşmanın yeni bir süreci başlattığını belirtti. “Bu yemek ile yeni bir süreç başlamıştır. İki taraf da artık bu gerçekten kaçamaz” diyen Denktaş, görüşmede Rumların haksız tutuklamalarına tepki gösterilip gösterilmediğini sorguladı.

"DOĞU AKDENİZ'DEKİ TÜRKİYE ÇIKARLARI KORUNMALI"

Denktaş, Rum tarafının yıllardır reddettiği federasyon çözümünün artık gündemden düşmesi gerektiğini belirtti. Bunun yerine yaratıcı ve yeni yolların aranması gerektiğini söyleyen Denktaş, “Yeter ki ortak bir niyet olsun. Böyle bir fikir birliğine ulaşıldığında Ankara tam destek verecektir” dedi. Yeni çözümün hem Kıbrıs Türk halkının hem de Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını koruyacak bir yapıda olması gerektiğine vurgu yaptı.

"MECLİS HALKINDIR, PARTİLERİN DEĞİL"

Meclis başkanlığı krizine de değinen Denktaş, partileri eleştirerek “Bu seçim sanki UBP’nin meclis başkanıyla, CTP’nin başkan yardımcısının seçimi haline geldi. Oysa meclis halkındır, partilerin değil. Milletvekilleri halkın iradesini temsil eder ve meclis başkanını seçerler. Bu tutumla hareket edemiyorlarsa erken seçimi gündeme almalıdırlar” dedi.

"PARA AKIŞI DURMA NOKTASINDA"

Denktaş, Rum tarafının tutuklamaları ve muhaceret alanındaki aksaklıkların ülkeye gelen para akışını büyük ölçüde etkilediğini söyledi. Hukuki üstünlük sağlayabilecekleri konularda adım atılmadığını belirterek, “Güney’de Türk malları için bir tazmin komisyonu kurulması gerektiğini hep savundum. Şimdi dünya, bizim haksızca Rum mallarına çöktüğümüz algısını yaratıyor. Ancak bu mağduriyet yaşayanların hakkı aranmadığı için gerçek yatırımcı da zor durumda. Yönetim, insanlara devlet güvencesi hissettirmiyor. Böyle devam ederse para akışı duracak” diyerek uyarıda bulundu.

Editör: Süleyman Besler