Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Gazimağusa’nın kurtuluşunun 50. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında, Gazimağusa’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tarihi ve kültürel açıdan en önemli şehirlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

“Gazimağusa, Üniversitemizin de yer aldığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tarihi ve kültürel açıdan en önemli kentlerinden biridir. 50 yıl önce, 1974 Barış Harekatı’nın 2. aşamasında özgürlüğüne kavuşan Gazimağusa’nın kurtuluşu için Kıbrıs Türk halkı büyük bir direniş göstererek canlarını ortaya koymuş, bu topraklarda özgürlük mücadelesini sürdürmüştür. 20 Temmuz Barış Harekatı’nın ardından Erenköy’de başlayan özgürlük mücadelesi, Gazimağusa’da doruk noktasına ulaşmış ve Mehmetçik ile omuz omuza verilen savaş sonucunda şehir özgürlüğüne kavuşturulmuştur. 1980 yılında resmi olarak Gazimağusa ismini alan kentimiz, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin varlığıyla hızla büyüyüp gelişmiş, tarihi ve kültürel varlıklarıyla birlikte ülkemizin incisi olmuştur.”

Prof. Dr. Kılıç, Gazimağusa’nın ileriki yıllarda bölge ve dünya genelinde daha da değerli bir konuma geleceğine olan inancını dile getirerek, “Gazimağusa’mızın kurtuluşunun 50. yıl dönümünü en içten dileklerimle kutlar, vatan uğruna canlarını veren şehitlerimizi rahmet ve minnetle anar, gazilerimizi saygıyla selamlarım” şeklinde konuştu.

Editör: Aynur DIRAĞAN