12 Eylül 2024 - Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Asım Akansoy, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun 10 Eylül 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasını sert bir dille eleştirdi. Akansoy, Çavuşoğlu’nun açıklamalarının eğitimde yaşanan plansızlık ve kaosun devam edeceğini gösterdiğini ifade etti.

Akansoy, Çavuşoğlu’nun açıklamalarında ülke ekonomisi, kontrolsüz nüfus akışı ve istihdam sorunları gibi kritik konuları atladığını belirtti. Çavuşoğlu’nun, Deprem Komitesi raporları doğrultusunda 28 okulda güçlendirme çalışması için boşaltılan 294 sınıfın yerine 218 konteyner sınıf yapıldığını duyurduğunu ancak bu konteynerlerin maliyetinin ve kullanımının şeffaf bir şekilde açıklanmadığını vurguladı.

CTP Genel Başkanı, eğitimin ciddi bir planlama ve programlamayı gerektirdiğini, ancak mevcut uygulamaların plansız ve pedagojiden yoksun olduğunu söyledi. Ayrıca, Çavuşoğlu'nun geçen yılki sorunlu "tam gün" uygulamasının bu yıl da devam edeceğini belirtmesini eleştirdi.

Akansoy, 427 bin kitap basılmasına rağmen çağın ihtiyaçlarına uygun becerilerin kazandırılamadığını ve artan öğrenci sayısına karşın yalnızca 270 öğretmen istihdam edileceğinin söylendiğini ifade etti. Bu durumun öğretmenlerin meslek statüsünü olumsuz etkilediğini belirtti.

Eğitimde kaliteyi artırmayı hedeflediklerini söyleyen CTP, kamusal eğitime ayrılan bütçenin artırılması ve gerçek ihtiyaçlara yönelik planlamaların yapılması gerektiğini vurguladı. Akansoy, Çavuşoğlu ve koalisyon hükümetinin eğitimde yarattığı sorunların geri dönülmesi zor yaralar açtığını ve istifa etmeleri gerektiğini ifade etti.

Akansoy, kamusal eğitimin kalitesinin artırılmasının mümkün olmadığını ve bu konuda gereken adımların atılması için CTP’nin hazır olduğunu belirtti.

Editör: Aynur DIRAĞAN