Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Doğu Cephesi Komutanlığı, Tayvan Boğazı ile Tayvan Adası'nın çevresinde "Müşterek Kılıç-2024B" adlı askeri tatbikata başladığını duyurdu. Komutanlık Sözcüsü Li Şi, tatbikata kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığını belirtti. Uçak ve gemilerin "çoklu yönlerden Ada’ya yaklaşarak ortak saldırılar icra edeceği" ifade edildi.

Li, tatbikatın gerçek muharebe kabiliyetlerini test etmeyi amaçladığını, deniz ve kara hedeflerine saldırılar ile muharebe alanının kapsamlı kontrolünü hedeflediğini vurguladı. Tatbikatın, ulusal güvenliği korumak için meşru bir eylem olduğunu ve Tayvan'ın bağımsızlığını savunan unsurlara karşı caydırıcı olacağını dile getirdi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, tatbikatı doğrulayarak, "Çin ordusunun irrasyonel ve provokatif eylemlerini kınıyoruz. Yanıt vermek için uygun güçleri devreye sokacağız," açıklamasında bulundu. Tatbikat, Tayvan hükümetinin lideri Lai Ching-te'nin 10 Ekim "Ulusal Gün" konuşmasının ardından geldi. Lai, Pekin’in Tayvan’ı temsil etme hakkının olmadığını savunmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Lai’nin sözlerini eleştirerek, Tayvan'ın bağımsızlık taleplerinin aynı anlatının farklı versiyonları olduğunu öne sürdü. Mao, "Dünyada tek bir Çin var ve Tayvan, onun ayrılmaz parçasıdır," diyerek, Tayvan'ın egemenlik iddialarının gerçeği değiştirmeyeceğini belirtti.

Tayvan'da 13 Ocak'taki başkanlık seçiminde kazanan Lai, 20 Mayıs'ta göreve başlamıştı. Seçim sonrası, Lai’nin bağımsızlık yanlısı tutumuna karşı çıkan Pekin yönetimi, askeri tatbikatlar ile yanıt vermekte. 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip olan Tayvan, Çin'in yeniden birleşme hedefleriyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Editör: Süleyman Besler