Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri ve onun özel temsilcisinin esaslı müzakereleri yeniden başlatmaya kararlı olduğunu ve bu çabada onların müttefiki olduklarını belirtti. Christodoulides, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Mia Milia kapısını gerçekten açmak istemesi halinde bunun çoktan yapılmış olabileceğini ifade etti.

Olimpiyat Oyunları öncesinde düzenlenen "Paris'e Giden Yol" sergisinin açılışına katılmak üzere Leventis Galerisi’ne gelişinde gazetecilere konuşan Christodoulides, BM Genel Sekreteri’nin özel temsilcisi Maria Angela Holguin ile Brüksel’deki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarla ilgili soruları yanıtladı. Christodoulides, Ulusal Konsey’i bilgilendirme ihtiyacı duyduğunu ve bunun bir sorun olmaması gerektiğini söyledi. Ulusal Konsey toplantısı yapılmadığında ve toplantı yapmaya karar verdiğinde eleştirildiğini belirtti.

“Doğru yönde ilerliyoruz, hem Genel Sekreter hem de özel temsilci, tek bir amaçla: müzakerelerin yeniden başlaması,” diyen Christodoulides, toplantının ardından Kıbrıs meselesinin çeşitli yönlerine dair çok özel bir tartışma yaptıklarını ifade etti. “Cuma gününe kadar bekleyelim; tüm liderleri bilgilendireceğim, onlarla görüşeceğim ve nasıl ilerleyeceğimize karar vereceğiz,” dedi. “Elbette, hem Genel Sekreter hem de özel temsilci, esaslı müzakerelerin yeniden başlamasına kararlılar ve biz de bu çabada onların müttefikiyiz,” diye ekledi.

Kendisine, prosedür meselelerinin yanı sıra daha esaslı konuları da görüşüp görüşmedikleri sorulduğunda, Christodoulides sadece prosedürel meseleleri değil, daha esaslı konuları da görüştüklerini söyledi. Kıbrıs meselesinde süreç ve içeriğin eşit derecede önemli olduğunu belirten Christodoulides, “Evet, prosedürel konuları tartıştık, ama daha çok esaslı konulara odaklandık,” dedi.

Holguin'in üçlü bir toplantı için herhangi bir eylemde bulunup bulunmayacağı ya da Eylül ayına kadar bir çıkmaz olup olmadığı sorusuna yanıt olarak Christodoulides, çıkmaz olmadığını ve resmi toplantılar yapılmasa bile “çalışmaların sürdüğünü” söyledi. Eylül'ü bir dönüm noktası olarak kabul edersek, Eylül'ün sonuç vermesi için hazırlık çalışmalarının yapılması gerektiğini ekledi. “Dolayısıyla, Kıbrıs meselesinde ne özel temsilcinin ne de bizim tarafımızdan bir çıkmaz söz konusu değil” dedi.

Bir gazetecinin Türkiye'nin duruşuyla ilgili yorumu üzerine Christodoulides, açıklamaları dinlediğini ama kamuoyunda bir çatışmaya girmeyeceğini belirtti. “Burada bulunmamızın sebebi iletişim hedeflerimizden herhangi birine ulaşmak değil” diye ekledi. Önemli olanın müzakerelerin yeniden başlaması olduğunu belirten Christodoulides, BM'nin çabalarını dikkate alarak, “hepimizin bu konuda değerlendirileceğini” söyledi.

Tatar’ın Mia Milia kapısının açılması konusundaki ısrarıyla ilgili soruya yanıt veren Christodoulides, geçiş noktalarıyla ilgili Birleşmiş Milletler’e, Holguin aracılığıyla yazılı bir öneri sunduğunu ve ne yazık ki Tatar’dan olumlu bir yanıt alamadığını belirtti. “Eğer bu geçiş noktasını gerçekten açmak isteseydi, geçen ay çoktan açılmış olabilirdi,” diye ekledi.

“Bizim de yazılı olarak sunduğumuz öneriler var, kamuoyu önünde açıklamalar yoluyla değil, çünkü ciddiyiz,” dedi. Kıbrıs meselesini ele almanın ciddiyet gerektirdiğini ve ne yazık ki bir yanıt alamadıklarını belirterek, Christodoulides açıklamasına son verdi.

Kaynak: en.philenews