Gündem

CEYHUN BİRİNCİ,TÜM DAİRELERİN ARTAN NÜFUSA CEVAP VERECEK DURUMDA OLMADIĞINI BELİRTTİ

Cumhuriyet Meclisi’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesi görüşülmeye devam ediyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesi görüşülmeye devam ediyor.

CTP Milletvekili Ceyhun Birinci konuşmasında, Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı bütçesinin yetersiz kalacağına işaret ederek, nüfusu bilmemenin çok önemli olmadığı düşüncesiyle bütçe hazırlandığını dile getirdi.

Bakanlığın altındaki tüm daireler ve kurumlarda ciddi altyapı ve personel sıkıntıları yaşandığına dikkat çeken Birinci, tüm dairelerin artan nüfusa cevap verecek durumda olmadığını belirtti.

Yeni hapishanenin kısa sürede tıkanmış durumda olduğunu, Sosyal Hizmetler Dairesi’nin tıkanmış olduğunu, kayıt dışı işçilikle mücadelenin de bu rakamlarla mümkün görünmediğine işaret eden Birinci, acilen altyapı problemlerinin çözülmesi gerektiğini söyledi.

Lapta Huzurevi'nin ne zaman bitirileceğini ve kapasitesini öğrenmek istediklerini belirten Birinci, her bölgede huzurevleri yapılmasının önemine değindi. Çalışma Dairesi Teşkilat Yasasının ivedi olarak güncel nüfusa göre düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Birinci, dairenin diğer sorunlarına işaret etti.  

Reçete soruşturması konusuna da değinen Birinci, konun travmatize edici bir sorun haline geldiğini söyledi. Konu hakkında suç tanımı yapılıp yapılmadığını bilmediğini belirten Birinci, ekibin neyi araştıracağını bilmesi gerektiğini, sağlık ve ilaç konusunun bir uzmanlık gerektirdiğini kaydetti.

Konu araştırılırken bir sağlıkçının bulunması gerektiğini ifade eden Birinci, tutuklamalar sırasında gerek kelepçeleme olayı, gerekse suçluluğu ispatlanmamış kişilerin fotoğraf ve açık isimlerinin paylaşılmasını eleştirdi.

Sağlıkçıların onur ve haysiyetiyle oynanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Ceyhun Birinci, soruşturmanın başladığı günden bu yana ciddi sorunlar yaşandığını, kronik hastaların ilaca ulaşamadığını, eczacıların ciddi sıkıntılarla karşı karşıya geldiğini, tutuklanmadığı halde mesleği bırakmayı düşünen eczacılar bulunduğunu kaydetti.

Kronik sigortalı hastaların ilaca erişiminin sağlanabilmesi için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Birinci, bir suç tespit edilire onun gereğinin yapılması gerektiğini, ancak suçsuzların yaşadığı travmanın ciddi boyutta olduğunu dile getirdi.

İlaca yapılan ciddi zamlar göz önünde bulundurarak hareket edilmesi gerektiğini belirten Birinci, hastaların kamu hastanelerinde ilaç yazdırabilmesi için alt yapının bulunmadığına işaret etti.

Sağlık Bakanlığı ile istişare içinde bu altyapının oluşturulması gerektiğine değinen Birinci, kronik hastalara daha uzun süreli reçeteler oluşturulması ve ilaç takip sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.