Gündem

ÇEVRE PLATFORMU, ÇAM KESE BÖCEĞİ TEHDİDİNE KARŞI ACİL ÖNLEM TALEP EDİYOR

Çevre Platformu, çam kese böceği ile mücadelede yaşanan aksaklıklar nedeniyle Başbakanlık önünde toplandı. 2020'den sonra durdurulan biyolojik müdahale tekrar başlatılmazsa, eylül ayında böceğin ormanlar üzerinde daha geniş bir yayılma göstermesi bekleniyor.

Çevre Platformu toplamda, sekiz örgüt adına Başbakanlık önünde basın açıklaması yaptı.

Platform tarafından yapılan açıklamada çam kese böceği ile mücadelede ciddi eksiklikler olduğu vurgulandı.

Platform yetkilileri 2020 yılına kadar ormanlara ve insan sağlığına zarar veren bu böcek türüne karşı başarılı bir şekilde havadan biyolojik müdahale gerçekleştirildiğini belirterek, “Ancak, 2020’den sonra bu müdahaleler aksatıldı” dedi.

Yetkililer, Tarım Bakanlığı önünde daha önce eylemler yapmış ve iki kez Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş Kelle ile görüşmelerde bulunmuş olmalarına rağmen, bir çözüm üretilmediğini dile getirdiler.

Çevre Platformu, çam kese böceğine karşı ihaleye çıkılarak ilaçlama sürecinin derhal başlatılmaması durumunda, eylül ayından itibaren böceğin ormanlarda daha da yayılacağı konusunda uyarıda bulundu.

Platform yetkilileri, “Tarım Bakanlığı’nın duyarsızlığı sonrasında, Başbakan Ünal Üstel'e ulaşmaya çalıştık, ancak bir aydır randevu bile alamadık, Üstel’in bizleri, davet etmesi durumunda konuyu bizzat aktarmak isteriz” dediler.