Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı, Avukat Aslı Murat, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Ulaş Barış’ın hazırlayıp sunduğu ‘Gündem’ adlı programa konuk oldu.
İnsan Hakları Komitesi Başkanı Murat, sahte reçete yolsuzluğu soruşturması kapsamındaki tutuklamaların ardından tartışılmalara sebep olan ‘kelepçe uygulması’nı ve konuyla ilgili basında çıkan haberleri değerlendirdi.
Uzun yıllardır hakkında herhangi bir iddia olan zanlılarla ilgili iddiayı geçen haberler yapıldığını belirten Murat, “Mahkeme sonuçlanmadan kesin yargılarla haberlerin aktarılması ve kişilerin isimlerinin yayımlanması doğru değil” dedi.
“ZANLILARIN MAHKEMEYE KELEPÇEYLE GETİRİLMESİ BAŞLI BAŞINA BİR FİYASKO”
Murat, zanlıların mahkemeye kelepçeyle getirilmesini ‘başlı başına bir fiyasko’ olarak yorumladı. Keleple uygulamasındaki sıkıntıların ve zanlıların daha suçu kesinleşmeden suçlu gibi lanse edilmesi yönündeki sürecin yıllardır bu şekilde devam ettiğini söyleyen Murat, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Yabancılar, yoksullar, çocuklar ve mülteciler kelepçelerle mahkemeye getiriliyor. İnsan onuruyla bağdaşmayan hücrelerde günlerce veya haftalarca bekletiliyor. Yüzleri afişe ediliyor ve açık bir şekilde gazetelerde yayınlanıyor. Bunların hepsi birebir masumiyet karinesiyle çelişen şeyler. Fakat bu konuları bize dokunmadığı konuşmadık. Ne zaman ki toplumun gözünde daha yüksek mertebede olan kişiler buna maruz kaldı, o zaman konuşmaya başladık. Bu kelepçe ve hak ihlalleri kolanı bizim bacağımıza çok uzun zamandır dolanmıştı.”
İnsan hakları temelinde düşünülemiyorsa bile, bu tarz olayların herkesin başına gelebileceğinin bilinmesi gerektiğine vurgu yapan Murat, “Keyfi kelepçe uygulamasını değerlendirmeye aldık ve aykırı olduğunu söyledik. Siyasiler de bu konuyla ilgilenmeye başladı” ifadelerini kullandı.
“HÜCRE KOŞULLARI VE KEYFİ KELEPÇE UYGULAMASINA İLİŞKİN BİR KOMİTE KURULDU”
Murat, hücre koşulları ve keyfi kelepçe uygulamasına ilişkin bir komite kurulduğunu hatırlatarak, “Başbakanlık hukukçularıyla birlikte çalışmaya başladık. Hazır siyasi irade de varken sonuç alabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
Kelepçe uygulamasındaki sıkıntıların düzeltilebileceğini kaydeden Murat, “Burada basına çok büyük bir görev düşüyor. Kamunun haber alma hürriyeti çok önemli fakat kişilik hakları da var. O dengenin kurulması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
CEZAEVİNDEKİ ŞİDDET OLAYI…
Avukat Murat, yeni cezaevinde tutuklu bir sahsın şiddete maruz kaldığı yönündeki iddiaları da değerlendirdi.
Kendilerine gelen ihbarlar neticesinde cezaevinde yaşanan bu tarz meselelerle ilgilendiklerine belirten Murat, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Cezaevi içerisinde bir şiddet olayı yaşandı. Bu olayın sonrasında bir meslektaşımız görüşmek için cezaevine gitti. Biraz uğraş sonucu meslektaşımız ve şiddette maruz kalan tutuklu görüştü. Tutuklu şahsın hücre cezası altında olduğunu öğrendik. Söz konusu şahıs şikayetçi olmak istedi fakat polis çağrılmadı. Olay Pazartesi günü yaşanmış olmasına rağmen herhangi bir polisin gelmediğini ve şiddete maruz kalan tutuklunun da sağlık kontrolünden geçirilmediğini öğrendik.”
“ŞİDDETE MARUZ KALAN TUTUKLUNUN HASTANE KONTROLÜNDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİK”
Murat, İnsan Hakları Komitesi ve İnsan Hakları Platformu’nun konuyla ilgili taleplerine değinerek, “Kişinin hastane kontrolünden geçirilmesini ve İstanbul Protokolü’ne dayalı bir muayene uygulanmasını talep ettik. Çünkü İstanbul Protokolü özellikle tutuklu hükümlülerin muayenelerinde önemli kriterler ortaya koyuyor” dedi.
Öte yandan polisin cezaevine gidip gerekli şikayeti alması şiddete maruz kalan tutuklunun hücre cezasının sona erdirilmesi gerektiğini belirten Murat, “Hem gardiyanların mahkumlara, hem de mahkumların birbirlerine olan fiillerinden idare sorumludur” ifadelerini kullandı.
Murat, cezaevi idaresinin olaya ilişkin soruşturma başlattıklarını da talep ettiklerini hatırlatarak, “İdarenin, kişinin darp edilmesinde ihmal olup olmadığı yönündeki soruşturmayı yürütmesi gerekiyor” diye konuştu.