Dünya

AVRUPA’DA AYRIMCILIK: GÜNEY KIBRIS EN YAYGIN ÜLKELERDEN

Avrupa ülkelerinde yaşayanların yüzde 60'ından fazlası, ten rengi veya etnik kökene dayalı ayrımcılığı önemli bir sorun olarak görüyor.

Avrupa ülkelerinde yaşayanların yüzde 60'ından fazlası, ten rengi veya etnik kökene dayalı ayrımcılığı önemli bir sorun olarak görüyor. Avrupa Komisyonu verilerine göre, Avrupalıların yüzde 61’i, ülkelerinde ten rengine dayalı ayrımcılığın yaygın olduğunu düşünüyor. Aynı katılımcıların yüzde 60'ı ise etnik kökene dayalı ayrımcılığın ciddi bir sorun olduğunu ifade ediyor.

Avrupa’da ayrımcılıkla mücadele çabalarına rağmen, toplumsal eşitlik ve ön yargılar konusundaki problemler devam ediyor. Katılımcıların yüzde 21'i son 12 ayda ayrımcılığa uğradığını belirtiyor. Etnik kökene dayalı ayrımcılığın en çok hissedildiği ülkeler arasında yüzde 82 ile Hollanda, yüzde 77 ile Fransa, yüzde 75 ile İtalya öne çıkıyor.

Güney Kıbrıs, din temelli ayrımcılığın en yaygın olduğu ülkeler arasında yer alıyor. AB genelinde katılımcıların yüzde 42'si din veya inanç temelli ayrımcılığın yaygın olduğunu düşünüyor. Fransa yüzde 66 ile birinci sırada. Katılımcıların yüzde 73'ü bir Müslüman ile çalışırken rahat hissedeceğini belirtirken, bu oran ülkeler arasında değişiklik gösteriyor.

Araştırma, AB’nin ayrımcılıkla mücadele politikalarına dair önemli veriler sunuyor ve hukuki düzenlemelerin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.