ABD'deki borç limiti krizi ve Federal Reserve'in (Fed) atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler, yatırımcıları tedbirli olmaya yönlendiriyor. ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanan bir tasarı, borç limitinin 2025'e kadar askıya alınmasını ve federal harcamaların 2 yıl boyunca sınırlanmasını öngörüyor. Ancak tasarının pazartesiye kadar Senato'dan geçmesi gerekiyor ve bugün Senato'dan geçebileceği belirtiliyor.

Makroekonomik verilere göre, ABD'de iş gücü piyasası sıcaklığını korurken, nisan ayında JOLTS Açık İş Sayısı beklentilerin üzerinde 10 milyon 103 bin olarak gerçekleşti. Ancak Fed'in "Bej Kitap" raporunda, ülkedeki ekonomik faaliyetin nisan ayında ve mayıs başında "çok az" değiştiği ve gelecekteki büyüme beklentilerinin biraz kötüleştiği bildirildi.

Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de yakından takip ediliyor. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Haziran toplantısında faiz artırımına gitmemeleri gerektiğini belirtti ve gelecek verilerin fikrini değiştirebileceğini ifade etti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson ise faiz oranını sabit tutmanın para politikası sıkılaşmasının sonlandığı anlamına gelmediğini söyledi.

Bu gelişmeler sonucunda, Fed'in bu ayki toplantıda faiz artıracağı beklentileri yüzde 38'e geriledi ve nihai faiz oranının yüzde 5,25-5,50 aralığında olması öngörülüyor.

Yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenirken, altın fiyatları son günlerde dalgalanmalar gösteriyor. Altının ons fiyatı destek buldu ve üçüncü gününde 1984 dolara kadar yükseldi. Gram altın fiyatları da rekor seviyelerde seyrediyor. Ancak Pimco yöneticisi Greg Sharenow, Fed'in faiz indirimine zorlanabileceği bir enflasyon ortamında altının şu anda pahalı göründüğünü belirtti.

Altın fiyatlarına ilişkin tahminlerde ise reel tahvil getirilerinin altın üzerinde baskı yaratmasının beklendiği vurgulanıyor.