Akdeniz'den çıkıp Adriyatik Denizi'ne gelen 50 yeni istilacı balık türü, bölgedeki türleri tehdit etmeye başladı bile.
Hırvat balıkçı Marko Kristic onlarca yıldır ağlarını Adriyatik Denizi'nin ışıltılı sularına atıyor. Artık Akdeniz papağan balıklarının istilasının onun geleneksel avcılığını ve geçimini tehlikeye attığını söylüyor. İklim değişikliği ve artan deniz trafiği nedeniyle papağan balığı, yaklaşık 50 yeni türle birlikte Adriyatik'e yayıldı ve yerli balık popülasyonunu tehdit etti.
TV100'ün haberine göre; Kristic, papağan balığının ilk kez yaklaşık 15 yıl önce güney Adriyatik'te görüldüğünü, ancak o zamandan beri ağlarında yaygın bir hedef dışı av haline geldiğini söyledi. Yerli olduğu bölgelerde lezzetli bir yiyecek olarak tüketilen papağan balığı, Hırvatistan'ın güneyindeki Molunat köyü çevresindeki yerel halkın damak tadına uygun değil.
Kristic, "Bunu kimseye satamam. Yerel halk bu yeni balığı yemeyecek" dedi. Dubrovnik merkezli Deniz ve Kıyı Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Nenad Antolovic, Akdeniz'in en kuzey kolu olan Adriyatik'teki balık stoklarının aşırı avlanma, iklim değişikliği ve yeni türlerin istilası nedeniyle azaldığını söylüyor.