Akademik danışman, ders kitabı yazarı Prof. Dr. Ahmet Güneyli, Kanal Sim’de Damla Dabis’in hazırlayıp sunduğu ‘Haber Aktif’ isimli programa telefonla bağlandı.

Türkçe kitaplarında yapılan değişiklikle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kimsenin kendisine ulaşmadığını söyleyen Güneyli, hem yüz yüze hem de telefonla iletişime geçmeye çalıştıklarını belirtti.

“Haberimiz, onayımız, imzamız yok” diyen Güneyli, kitaplarda dini öğelerin dikkat çektiğini ve hemen ardından sosyal medyada "Laik Eğitim Platformu” oluştuğunu ifade etti.

İlkokul 2’nci sınıf Türkçe ders kitaplarında okul yöneticisini kadın, öğretmeni ise erkek olarak yansıttıklarını belirten Güneyli, yeni kitaplarda ise hem cinsiyetçi hem de dini öğelere yer verildiğini kaydetti. Güneyli, yeni kitaplarda okul yöneticisinin erkek, öğretmenin ise türbanlı olarak görüntülendiğini dile getirdi.

“Bu konular çok hassas... Kıbrıs’ta kaç türbanlı öğretmen var? Neden öğretmen türbanlı olarak yansıtıldı? Bazı şeyler damarımıza basılıyor. Eğitim yakın çevrede başlar. Bir çocuk kaç türbanlı öğretmen görür? Bu bizim gerçeğimiz mi? Bu sorular çok önemli” ifadelerini kullanan Güneyli, yaşananların affedilir olmadığının altını çizdi.

Ülkede birçok eğitim bilimci ve fakülte olduğunu buna rağmen kitapların Türkiye’de basıldığına işaret eden Güneyli, “Duyduğum kadarıyla seçilen komisyona ‘dışarıya bilgi sızdırılmayacak’ sözleşmesi imzalatıldı. Kamusal bir eğitim amacı varsa bu gizlilik niye?” sorusunu sordu.

Yapılan değişikliklerle ilgili yargı yolunun açk olduğunu belirten Güneyli, akademik danışmanlar olarak konuyu yargıya taşıma konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

“Bir daha böyle bir şeye cesaret edilmemesi lazım” diyen Güneyli, velilerin, medyanın ve sivil toplum örgütlerinin kendilerine destek sağladığını belirtti.