Eğitim

AB'DEN KIBRIS'TA OKULLARA SPOR TESİSLERİ DESTEĞİ

Avrupa Birliği, Lefkoşa ve Girne'deki okullara yeni spor tesisleri kazandırdı. Tesisler, öğrencilere spor aktiviteleri için kaliteli alanlar sunacak.

Avrupa Birliği'nin “Bilimle Daha İleri” okul laboratuvar yarışmasında dereceye giren okullara destek sağlanıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen Yerel Altyapı Tesisi projesi kapsamında, Lefkoşa'da iki ve Girne'de bir okulda yeni “çok amaçlı spor tesisleri” kuruldu.

UNDP'nin yaptığı açıklamaya göre, Lefkoşa'daki bir okulun spor tesisinin tamamlanması dolayısıyla dün Avrupa Komisyonu, UNDP ve Kıbrıslı Türk yetkililerin katılımıyla bir etkinlik düzenlendi. Açıklamada, yarışmanın, Kıbrıs Türk toplumundaki okullarda AB destekli bilim laboratuvarlarında yenilikçi bilim deneylerini teşvik etmek amacıyla yapıldığı belirtildi.

Yeni tesisler, spor zemin kaplamaları, futsal kaleleri, basketbol ve voleybol direkleri ile donatılarak öğrencilere çeşitli spor aktiviteleri için yüksek kaliteli imkanlar sunuyor. Üç okulun tesisleri için toplam yatırım maliyeti 48 bin 972 euro olarak açıklandı.

Etkinlikte konuşan Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Desteği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Judit Rózsa, kendini adamış öğrenciler ve öğretmenler arasında olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Bilim laboratuvar yarışmasını kazanan öğrenciler, yaratıcılıklarını ve tutkusunu gösterdi. Şimdi ise beden eğitimi ve spor aktiviteleri için bu yeni tesisi kullanacaklar” dedi. Rózsa, AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı çerçevesinde okulları desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

UNDP Başkan Yardımcısı Ivana Živković de projenin önemine dikkat çekerek, okullara modern spor tesisleri sağlanmasının fiziksel aktivite ve takım ruhunu teşvik ettiğini, aynı zamanda gelecek nesil bilim insanları ve liderlerinin yetişmesine katkı sunduğunu söyledi.

Yarışmaya 50'den fazla okul takımı katıldı ve kazanan dört okula çok amaçlı spor tesisi ile ödüllendirildi. Diğer yedi okula ise jüri özel ödülleri ve bilimsel deney kitleri verildi. AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna eğitim ve bilim alanında destek olmayı amaçlayan program çerçevesinde, yaklaşık 4,4 milyon euro değerinde kapsamlı bir laboratuvar kurma projesi başlatıldığı da vurgulandı.