Dünya

AB'DEN KIBRIS GÖRÜŞMELERİNE DESTEK AÇIKLAMASI

AB Komiseri Peter Stano, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili memnuniyetini belirtti. AB, BM süreçlerine destek vermeye kararlı. Kıbrıs, AB için hayati öneme sahip.

Avrupa Komisyonu’nun Dış Politika Konularından Sorumlu Komiseri Peter Stano, Avrupa Birliği’nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında New York’ta gerçekleştirilen gayriresmi yemekten memnuniyet duyduğunu açıkladı. Bu açıklama, Rum gazetelerinde de geniş yer buldu.

Brüksel’de basını bilgilendiren Stano, AB’nin Guterres’in çabalarını ve bu görüşmeyi takip edecek olan BM’nin kolaylık sağlayacağı daha fazla fikir alışverişi ve adımları desteklemeyi sürdüreceğini ifade etti. Stano, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olmasının, bu gelişmelerden memnuniyet duymalarını sağladığını vurguladı.

Stano, AB’nin Kıbrıs sorununun çözümüne dair tutumunun net olduğunu belirterek, AB liderlerinin Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü desteklemeye devam edeceklerini yineledi. AB’nin, BM himayesindeki bu çabanın tüm aşamalarını destekleme konusunda aktif bir rol oynamaya hazır olduğunu ifade etti.

Diyaloğun yeniden başlamasına nasıl katkıda bulunabileceklerine dair bir soruya Stano, AB’nin bu çabayı desteklemeye kararlı olduğunu ancak sürecin BM himayesinde olması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olmasının Kıbrıs sorununun AB için hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

AB'nin bu tutumu, Kıbrıs sorununun çözümünde daha fazla uluslararası iş birliğine zemin hazırlayabilir. Taraflar arasındaki diyalogun güçlendirilmesi, bölgedeki barış ve istikrar açısından kritik öneme sahiptir.