ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Husilerin sivil ve askeri gemileri hedef almak için kullandıkları yer altı silah tesislerinin vurulduğunu açıkladı. Austin, bu saldırıların, Husilerin "istikrarı bozucu davranışlarını" sürdürme yeteneklerini azaltma amacı güttüğünü belirtti. Ayrıca, Husilere ait bu silah depolarının, ABD'nin düşmanlarının ulaşılamaz kılmaya çalıştığı tesisleri hedef alma kabiliyetinin "eşsiz bir göstergesi" olduğunu vurguladı.

Husilerin, bir yılı aşkın süredir Kızıldeniz, Bab Al-Mandeb Boğazı ve Aden Körfezi'nden geçen ABD ve uluslararası gemilere "pervasızca ve hukuksuzca" saldırdığını ifade eden Austin, bu tür yasadışı saldırıların uluslararası ticaretin serbest akışını tehdit ettiğini, çevresel felaketi riske attığını ve masum siviller ile ABD ve ortak güçlerinin hayatlarını tehlikeye soktuğunu belirtti.

Austin, "ABD, Amerikan yaşamlarını ve varlıklarını savunmak; sivillere ve bölgesel ortaklarımıza yönelik saldırıları caydırmak; seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve ABD, koalisyon ve ticari gemiler için bu su yollarında emniyet ve güvenliği artırmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyecektir." ifadesini kullandı. Bu açıklamalar, ABD'nin bölgedeki kararlılığının bir göstergesi olarak yorumlandı.

Saldırıda ABD Hava Kuvvetleri'ne ait B-2 Spirit uzun menzilli hayalet bombardıman uçaklarının kullanıldığına dikkat çeken Austin, ABD Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, ancak "sivil kayıplara işaret etmediğini" aktardı.

Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD ve İngiliz koalisyon uçaklarının dün Sana ve Saada kentlerine toplamda 15 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Koalisyon uçakları, başkent Sana'nın kuzey ve güney bölgelerinde 6 hava saldırısı gerçekleştirirken, Saada'nın doğusundaki Kehlan ve El-Ubla bölgelerine de 9 hava saldırısı düzenledi.

Kızıldeniz'deki gerginlikler, Yemen'deki Husilerin 31 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e ait ticari gemilere yönelik saldırılar düzenlemeleriyle daha da arttı. Husiler, bu saldırıları, Gazze'deki saldırılara tepki olarak gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Bu durum, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz'deki seferlerini durdurmasına neden oldu.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğini sağlamak amacıyla 18 Aralık 2023'te Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu. Bu süreçte, ABD güçleri Yemen'den atılan birçok füze ve kamikaze dronunu düşürdüklerini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğini artırmak için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlatırken, İtalya da 5 Mart’ta bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirildiği göz önüne alındığında, bu tür operasyonların önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu bağlamda, bölgedeki güvenlik tehditlerinin önlenmesi, uluslararası ticaretin sürdürülebilirliği açısından kritik bir rol oynamaktadır.

Editör: Süleyman Besler