Dünya

AB, İSRAİL'İN UNIFIL'E SALDIRILARINDAN ENDİŞELİ

AB, İsrail’in Lübnan’daki BM Barış Gücü’ne yönelik saldırılarından endişe duyuyor ve İsrail’den acil açıklama ve kapsamlı bir soruşturma talep ediyor.

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’ne yönelik saldırılarından ciddi endişe duyduğunu belirterek, İsrail makamlarından acil açıklama ve kapsamlı bir soruşturma talep etti.

AB dışişleri bakanları, Orta Doğu ve Ukrayna’daki gelişmeleri görüşmek üzere Lüksemburg’da bir araya geldi. Toplantının başlangıcında, İsrail’in BM Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırılarına dair ortak bir açıklama yapıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "AB, BM misyonlarına yönelik tüm saldırıları kınamaktadır. Özellikle İsrail ordusunun UNIFIL'e yönelik saldırıları hakkında ciddi endişelerimiz var," ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Güney Lübnan’ın istikrarında kritik bir rol oynayan UNIFIL’e yönelik saldırılar nedeniyle İsrail’den acilen açıklama ve kapsamlı bir soruşturma bekliyoruz," denildi. Ayrıca, Hizbullah’ın İsrail’e roket saldırılarından duyulan endişe de vurgulandı.

UNIFIL, 10 Ekim'de İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu iki barış gücü askerinin yaralandığını bildirmişti. Geçtiğimiz gün de İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki UNIFIL tesislerine baskın düzenleyerek, tesisin kapılarını tanklarla tahrip etti.