Gündem

12 BİN TON YAKIT BUGÜN GELİYOR

Teknecik Elektrik Santralinde 4 yıldır arızalı olan 8 numaralı dizel ünite dün devreye alındı. Öte yandan beklenen yakıt da bugün ülkeye ulaşacak.

Yakıt geliyor… Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından TPİC’in akaryakıt temin süreci hızlandırılmıştı. Bugün ülkemize 12 bin ton yakıt geliyor. KIB-TEK yetkilileri bu yakıtın tüketime bağlı olarak değişmekle birlikte ülke ihtiyacını ortalama 14-15 gün karşılayacağını açıkladı.

Dizel ünite devreye alındı”… KIB-TEK yetkilileri, yaklaşık 4 yıldır devrede olmayan 17.5 megavat gücündeki 8 numaralı dizel ünitenin dün gün içerisinde devreye alındığını açıkladı. Yetkililer, “Dizel ünite devreye alındı çalıştırılıyor. Ancak devreye alındıktan sonra da prosedürler var. Yük alıyor, yük bırakıyor. Belli bir çalıştırma kriterleri vardır. Bunlar yerine getiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 4 yıldır kullanımda olmayan 17.5 megavat gücündeki 8 numaralı dizel ünite dün devreye alındı ve ünitenin çalıştırma kriterleri yerine getiriliyor.

Öte yandan bu hafta içinde ülkeye gelmesi beklenen 12 bin ton yakıt da bugün geliyor. Bu yakıtın ülke ihtiyacını yaklaşık iki hafta karşılayacağı öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından Teknecik Elektrik Santrali’nde bir süredir devam arızalar nedeniyle bir açıklama yapılmış; elektrik arzının devamlılığını sağlamak amacıyla Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden (EUAŞ) bir ekibin “8 no’lu ünite”yi aktif hale getireceği açıklanmıştı.

Öte yandan, TPİC’in akaryakıt temin süreci hızlandırılmış ve yakıtın 20 Ağustos Salı günü ülkemize ulaşması bekleniyordu. Yakıt bir gün gecikmeyle bugün ülkede olacak.

Konu ile ilgili KIBRIS’a konuşan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) yetkilileri, ülke genelinde elektrik kesintileri yaşanmaması için arızaların tamiratı için çalışıldığını, her gün makinelerin tamiratının yapıldığını ve şu anda da çalışmaların devam ettiğini belirterek böylelikle üretim kapasitesinin de arttığına vurgu yaptı.

“Devreye alındı”

KIB-TEK yetkilileri, 8 numaralı dizel ünitenin dün gün içerisinde devreye alındığını ve bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini açıklayarak dizel ünitenin maksimum kapasitesinin 17.5 megavat olduğunu belirtti.

Yetkililer, 8 numaralı dizel ünitenin yaklaşık 4 yıldır devrede olmadığını anımsatarak “4 yıl içerisinde birkaç kez devreye girdi ama sonrası girmedi.” dedi.

Teknecik Elektrik Santralindeki 8 numaralı dizel ünitenin devreye alınmasının Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EUAŞ) yetkilileri, yüklenici firma ve KIB-TEK ile birlikte gerçekleştirildiğinin altını çizen yetkililer şöyle devam etti:

“Dizel ünite devreye alındı çalıştırılıyor. Ancak devreye alındıktan sonra da prosedürler var. Yük alıyor, yük bırakıyor. Belli bir çalıştırma kriterleri vardır. Bunlar yerine getiriliyor. Çalışmaya tam kapasiteyle çıkacak. İlk başta dizel ünite devreye alınırken kabul işlemleri gerçekleştiriliyor. Ünite normal çalışmaya başlamıştır.”

“Üretim kapasitesi her geçen saat artıyor”

Yetkililer, KIB-TEK’in günlük üretim kapasitesinin dün gece itibarıyla yaklaşık 220 megavat yapılabildiğini ifade ederek, “AKSA da dahil üretim kapasitesi günlük 370 megavatlara çıkılabiliyor. Üretim kapasitesi de her geçen saat artıyor.” dedi.

Bugün 12 bin ton yakıtın ülkemize ulaşacağının bilgisini de veren yetkililer, bu yakıtın tüketime bağlı olarak değişmekle birlikte ülke ihtiyacını ortalama 14-15 gün karşılayacağını açıkladı.

Yetkililer, ülke genelinde elektrik kesintileri yaşanmaması için arızaların tamiratı için çalışıldığını, her gün makinelerin tamiratının yapıldığını ve şu anda da çalışmaların devam ettiğini belirterek böylelikle üretim kapasitesinin de arttığına dikkat çekti.

KAYNAK : KIBRIS GAZETESİ