YUNANISTAN BASBAKANI ÇIPRAS: "YUNANISTAN AGUSTOS 2018'DE KILIK DEGISTIRMIS MEMORANDUM BENZERI YENI KREDI DESTEGINE IHTIYAÇ DUYMAYACAK. 15 HAZIRAN'DA VARILAN ÇÖZÜMLE, MEMORANDUMUN NET BIR SEKILDE SONA ERECEGINE VE KURTARMA PAKETI PROGRAMLARINA VEDA EDECEGIMIZE INANIYORUZ"

Yunanistan Basbakani Aleksis Çipras, ülkesinin kurtarma programlarindan 2018'de tamamen kurtulacagini belirterek, daha fazla dis destege ihtiyaç duymayacaklarini söyledi.

Çipras, The Economist dergisinin düzenledigi iki gün süren 21'inci "Yunanistan Hükümetiyle Yuvarlak Masa" toplantisinin kapanisinda is adamlarina seslendi.

Is adamlarina yatirim çagrisi yapan Çipras, "Uluslararasi yatirimcilardan Yunanistan'in sundugu firsatlari kaçirmamasini istiyorum. Gelecegi beklememize gerek yok. Eger gelecegi beklersek su anki firsatlari kaçiririz." ifadelerini kullandi.



Çipras, ülkesindeki büyüme ve üretimin artirilmasi için is gücü piyasasinin gelistirilmesi gerektigini vurgulayarak, "Üretkenligi artirabilmek için kalici ve düzgün maasi olan yeni is imkanlari yaratmak istiyoruz." diye konustu.

Bu ay gerçeklesen Avro Grubu toplantisinda alinan kararlarla kreditörlerin Yunanistan'in memorandumdan çikmasini taahhüt ettiklerini dile getiren Çipras, sunlari söyledi:

"Yunanistan Agustos 2018'de kilik degistirmis memorandum benzeri yeni kredi destegine ihtiyaç duymayacak. 15 Haziran'da varilan çözümle, memorandumun net bir sekilde sona erecegine ve kurtarma paketi programlarina veda edecegimize inaniyoruz"



Çipras, Yunan devlet tahvillerinin 2009'dan bu yana en düsük seviyelerini gördügü bilgisini paylasarak, "Ikinci gözden geçirme sürecinin tamamlanmasi Yunan ekonomisindeki belirsizligi ortadan kaldirdi. Mali piyasalara erisimimiz beklenenden de önce gerçeklesecek." dedi.

Gün içinde toplanti kapsaminda bir panelde konusan Maliye Bakani Efklidis Çakalotos da Avrupa Merkez Bankasinin (ECB) destegine bagli olmadan sermaye piyasalarina erisimin saglanabilecegini belirtmisti.

Yunanistan, kreditörlerinden 315 milyar avroya ulasan borcun yeniden yapilandirilarak hafifletilmesi ve ülkenin sermaye piyasalarindan borçlanabilmesinin yolunun açilmasini talep ediyor.