Yunanistan Dışişleri Bakanı Georgios Katrugalos, Doğu Akdeniz'deki enerji meselesine ilişkin, "Tabii ki Türkiye'nin dahil olmasını olumlu karşılarız. Akdeniz'e o kadar kilometre kıyısı olan Türkiye'yi biri bu bölgeden nasıl dışlayabilir? Kimse bunun aksini iddia etmiyor." dedi.
Kıbrıs konusunda ise Katrugalos, “Müzakerelerin başlamasını istiyoruz. Ancak bu müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varma şansı olması lazım. Sadece gösteriş için değil. Biz Kıbrıs meselesinde çözüm istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Katrugalos, Antalya'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yarın yapacağı görüşme öncesinde AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Avrupa Parlamentosunun (AP) katılım müzakerelerinin askıya alınmasına yönelik kararını değerlendiren Katrugalos, kararın hukuki bağlayıcılığı olmadığını belirterek "AP'nin tüm Yunan üyeleri karara karşı oy kullandı. Bu, bizim Türkiye'nin Avrupa perspektifini canlı tutmamızı istediğimiz anlamına geliyor. Bu, Türk halkının yanı sıra hem Avrupa'nın hem de Yunanistan'ın yararına." diye konuştu.
Katrugalos, Avrupa'ya düşman değil, Avrupalı bir komşu istediklerini ifade ederek "Avrupa müktesebatına, demokrasiye ve insan haklarına saygı ön koşuluyla Avrupa kapısı Türkiye'ye açık kalmalı. Bunu bulunduğumuz tüm platformlarda desteklemeye devam edeceğiz. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin gerekliliğini de savunacağız. Bu, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ve Yunanistan'ın da çıkarına." değerlendirmesinde bulundu.

"KIBRIS MÜZAKERELERİNİN BAŞLAMASINI İSTİYORUZ"

Kıbrıs sorununun çözümü için muhtemel müzakereler öncesinde iki tarafın pozisyonlarını daha iyi anlama çabasında olduklarını vurgulayan Katrugalos, "Müzakerelerin başlamasını istiyoruz. Ancak bu müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varma şansı olması lazım. Sadece gösteriş için değil. Biz Kıbrıs meselesinde çözüm istiyoruz." ifadelerini kullandı.