Yeni eğitim yılına girilmesine sayılı günler kaldı ancak orta eğitime birçok sorunla girilecek

Yeni bir eğitim yılına girilmesine sayılı günler kalırken, ilkokul ve orta eğitimde ders zili 18 Eylül’de çalacak. Geçtiğimiz yıllarda sorunlarla yeni eğitim yılına merhaba diyen orta eğitim 2017-2017 yılına da sorunlu giriliyor. Orta eğitim veren birçok okulun tadilatta olduğu, araç, gereç eksiklileri bulunduğu, okullarda müdür, müdür muavini ve 80 öğretmene ihtiyaç olduğu halde halen daha atamaların yapılmadığı belirtildi. Bunların yanında yeterli okul olmadığı için ise sınıflarda yığılma olduğu, hem eğitimcilerin hem de öğrencilerin kalabalık sınıflardan dolayı zorluk yaşadığı kaydedildi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, her yıl olduğu gibi bu yılda yeni eğitim yılına sorunlu girildiğini, 18 Eylül’de ders başı yapılacağını ancak birçok sorunun giderilmediğini ifade etti. Eylem, kamusal eğitime önem verilmediğini söylerken, KTOEÖS Genel Sekreteri Aziz Selengin ise eğitimdeki sorunların kronik hale geldiğini dile getirdi.

EYLEM, “SORUNLARLA GİRİYORUZ”

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, yeni eğitim yılına birçok sorunla başlayacaklarını ifade etti.” Sorunlar kaldığı yerden devam edecek” ifadesini kullanan Eylem, Lefkoşa ve Gazimağusa’da birkaç lisede tadilat çalışmalarının sürdüğünü, 18 Eylül tarihine çok az kalmasına rağmen tadilat çalışmalarının bitmediğini ifade etti. Çalışmaların yeni eğitim yılına sarkacağını kaydeden Eylem, alt yapı eksikliklerinin yanı sıra kadro eksikliklerinin de bulunduğunu belirtti. Eylem, 11 Temmuz tarihinde münhal ilan edildiğini, 9-10 Eylül tarihinde sınavlar yapılacağını ifade ederek, “Atamalar yetişmeyecek” dedi. Eylem, “Müdür ve Müdür Muavinleri sınavları yapıldı ancak 14 Temmuz’dan beridir atamalar yapılmadı.18 Eylül tarihine çok az kaldı. Okullarda 35 Müdür Muavini, 2 Müdür ve 80 öğretmen açığı var. Okulların açılmasına çok az kalmasına rağmen ne nakiller ne de atamalar gerçekleştirilmedi” ifadelerini kullandı.

SINIFLAR TIKLIK TIKLIM

Kamusal eğitime önem verilmediğini dile getiren KTOEÖS Başkanı Eylem sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitime önem verilmiyor. Okullara yatırım yapılmıyor. Lefkoşa ve Gazimağusa’da birer tane liseye ihtiyaç var. Girne’de ise bir ortaokul şart oldu. Lefkoşa’da sadece bir tane düz lise olması, Gazimağusa’da da sadece Namık Kemal Lisesi’nin bulunması ve Girne’de ise sadece Oğuz Veli Ortaokulu’nun olması sınıflarda aşırı yığılmalara neden oluyor. Sınıfların nüfusu 40’a dayanıyor. Oğuz Veli Ortaokulu kapasitesi yetmediği için liselerde ortaokul sınıfları açılıyor. Kalabalıklaşan sınıflardan dolayı öğretmenler de öğrenciler de zorluk yaşıyor.” İhmal edilen eğitime gereken ilginin gösterilmemesi halinde eğitim kalitesinin giderek düşeceğini dile getiren Eylem, yetkililerin eğitimdeki sorunlara eğilmesi gerektiğini, eksiklikleri gidermek adına daha sistemli bir planlama ile hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

SELENGİN, “BU YILDA AYNI OLACAK”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmen Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Aziz Selengin ise yeni eğitim yılına yine birçok sorunla girildiğini ifade etti. Alt yapı, kadro, okul eksiklikleri ile 2017-2018 eğitim yılına girileceğini belirten Selengin, bu sorunların kronik hale geldiğini, hiçbir dönemde sorunların giderilmediğini kaydetti. Okulların bazılarının tadilatının sürdüğünü, araç gereç eksiklikleri için Eylül ayında ihaleye çıkıldığını ifade eden Selengin sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok okulda tadilatlar daha bitmedi. Araç gereç eksikliği giderilmedi. Sınıflarda eksik olan sıra, sandalye gibi araç gereçler için Eylül ayı başında ihaleye çıkıldı. Umarım yeni eğitim dönemine yetişir ancak sanmıyorum. Öte yandan eksik olan müdür, müdür muavini ve öğretmenlerin atamaları da yapılmadı. Geride bıraktığımız eğitim yılında yasa dışı olmasına rağmen okul içlerinde muavinler belirlenerek işler yürütülmeye çalışıldı. Sanırım bu yıl da öyle olacak.”

SİSTEM ŞART

İhalelere geç çıkıldığını, münhallerle belirlenen adayların atamasının geç yapıldığını ifade eden Selengin, eğitim sisteminde hantal bir yapı olduğunu söyledi. Selengin, “Eksiklikler bir türlü giderilemiyor. Yıllardır bunu başaran olmadı. Yapılması gereken doğru bir şekilde bir sistem oluşturulmalıdır. Bu sistem kişilere göre olmamalı, devletçilik ilkesinde kurulmalıdır” dedi.