Yoğun ve yorucu bir kış mevsiminden sonra nihayet hevesle ve hasretle beklediğimiz yaz geldi! Güneşin, denizin, sıcak havanın, bayramların ve tatillerin keyfini çıkaracağımız yaz mevsiminin gelişi pek çoğumuzu bir hayli sevindirdi elbette.

Elbette yazın gelmesine hem psikolojik hem de fiziksel olarak hazırlanıyoruz. Yaza girmeden yaptığımız diyetler, bahar aylarının verdiği enerjiyle sporu ve hareketi çoğaltmamız, yaptığımız makyajın tonlarını değiştirmemiz, giydiğimiz kıyafetler vs... Her mevsimin kendine has özellikleri var ve hem bedenimiz, hem gündelik hayatımız, hem de giysi dolabımız mevsimden mevsime değişiyor haliyle.

Tıpkı giysilerimizin mevsimlere göre değişmesi gibi, aslında evlerimiz de her mevsim değişime uğruyor. Halıların kaldırılması, buzdolabı derecelerinin düşürülmesi, eğer varsa sobaların kaldırılması ve vantilatörlerin çıkarılması, ya da klima ayarlarının değişmesi ve bakımlarının yaptırılması gibi hepimizin aşina olduğu şeylerden bahsediyoruz elbette.

Peki yazın evlerimizin daha serin, ferah ve huzurlu yaşam alanları haline gelmesi için başka ne gibi değişiklikler yapabiliriz? İşte bunun cevabı, farklı evler için farklı alternatif Dekorasyon öneri ile bu yazımızda...

 

Yazın en keyifli hâli: Hamak!

Yaz aylarında keyif denilince aklımıza ilk gelen şeyle başlayalım: Hamak tabii ki! Eğer balkonunuzda ya da bahçenizde hâlâ bir hamağınız yoksa bu yaz yapacağınız ilk şeylerden biri bir hamak edinmek olmalı! Bu arada artık iç yaşam alanları için de şahane hamaklar ya da salıncak koltuklar üretildiğini söylemeden geçmeyelim. Eğer balkonunuz yoksa, evin en çok esinti alan odasında da hamak keyfi yapabilirsiniz...

 

Balkon minderleri

Elbette yaz gelince dekoratif açıdan ilk el atacağımız yerler de bahçe ve balkonlar oluyor. Renkli balkon kırlentleri ve balkonunuzda kullandığınız oturma grubunun minderlerini yenilemek her zaman iyi bir fikirdir.

 

Perde ve panjurlar

Perdelerinizin kalitesi ve dokusu yazın daha da belirleyici oluyor çünkü evinizi serin ve ferah tutabilmek için özellikle bol güneş alan yaşam alanlarını bunaltıcı yaz günlerinde yakıcı güneşten korumak şart! Bunun için de mutlaka black-out da denilen karartma özelliği olan koyu perdelere sahip olmalısınız. Ayrıca panjur ya da jaluziler de güneşi keserken hava akışını kesmemek açısından oldukça iyi bir fikir.

 

Tavan pervanesi

Eğer iklimlendirme kalitesi yüksek, son teknoloji ürünü klima modellerinden birine sahip değilseniz klimalar evinizi serinletmenin en sağlıklı yolu değil; tabii bu tarz son teknoloji ürünü, sağlıklı klimalar da bütçemizi aşabiliyor. Vantilatörler de bazen yeterli gelmiyor tabii ve zaten doğrudan vantilatör karşısında vakit geçirmek de sağlık açısından önerilen bir şey değil. Bu iki seçenekten de pek memnun değilseniz hem sağlıklı hem de diğerlerinden çok daha alternatif olan üçüncü seçeneğe yönlenebilirsiniz: Tavan pervanelerine!

 

Ev bitkileri

Serin ve ferah bir ev istiyorsanız ev bitkileri bunu sağlamanın en ideal yolu! Unutmayın yemyeşil bir oturma odasında sıcağın bunaltıcı etkisi keyifli bir ferahlığa dönüşecektir!

 

Ampul değişimleri

Bunu yapmak çoğumuzun aklına gelmiyor ama aslında ampuller de birer ısı kaynağı ve diğer mevsimlerde ampullerden yayılan ısıyı pek fark etmesek de yazın en az ısı yayan ampul çeşitlerini kullanmamız gerekiyor. Ayrıca fırın, ocak, çamaşır ve bulaşık makineleri gibi az da olsa çalışırken ısı yayan her elektrikli aleti de geceleri çalıştırırsanız gündüz evinizin daha serin kalmasını sağlayabilirsiniz.

 

Sayvanlı karyolalar ve yatak perdeleri

Yazın en sinir bozucu sıkıntılarının başında pek tabii ki sivri sinekler geliyor. Uyutmayan sineklerden korunmanın pek çok farklı yolu var elbette ama dekoratif olarak da harika görünen yollardan biri de sayvanlı karyolalar ve yatak perdeleri. Tabii tavana kadar uzandığı için daha koruyucu olan modern ve şık cibinlik modelleri de artık oldukça yaygın. Siz hangisini tercih edersiniz?

 

Terletmeyen ev tekstili

Hem oturma odalarında hem de yatak odalarında oldukça önemli olan konulardan biri de tabii ki terletmeyen ev tekstili! Koltuk takımınızın döşemesi daha çok kışlık bir kumaştan yapılmışsa mutlaka yazlık koltuk örtüleri almanızı tavsiye ediyoruz. Hem bu örtüleri daha açık renk tonlarından tercih ederek evinizin yazın ihtiyaç duyduğu ferah görünüme de katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca yatak odalarınız için de yazlık pike ve çarşaf takımları almalısınız.