Ulusal Birlik Partisi (UBP)- Halkın Partisi (HP) Koalisyon Hükümeti’nin gayesinin kurulduğu günden beri istikrarlı ekonomik kalkınma olduğu; özellikle gayri safi milli hasılanın artırılması ve kişi başına düşen milli gelirin yükselmesi olduğu vurgulandı.

UBP-HP Hükümetinin “Ülkeye Hizmet Yolunda 100 Gün” konulu basın toplantısında gösterilen filimde, hükümetin icraatları ve projeleri anlatıldı.

Hükümet kurulurken hedeflerinin alt yapının çağdaş atılımlarla süratle tamamlanması, sektörlerin ilerlemesinin sağlanması ve eğitimle sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi olduğuna vurgu yapıldı.

Kıbrıs konusunda da proaktif bir politika izleyen hükümetin iki devletli çözümün gündeme alınmasının sağlanması, denizlerdeki haklarımızın korunması, Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresinde, Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla açılması olduğuna işaret edildi.

Filimde hükümeti yürüttüğü ve sonuçlandırdığı icraatların bir bölümü şu şekilde sıralandı:

BAŞBAKANLIK

“KKTC ekonomisi adına yaşamsal önem taşıyan ve geçmiş hükümet döneminde imzalanmadığı için ülke ekonomik dengelerinin bozulmasına sebep olan, iktisadi ve mali işbirliği antlaşması 20 Temmuz 2019 tarihinde Başbakan Ersin Tatar ve TC. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından imzalandı.

BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

Bakanlığımızın önerisiyle Bakanlar Kurulu 1974 yılından beridir kullanılmayan Kapalı Maraş’ta adım atma kararı aldı. Bu konuda ilk kez söylemde kalmayan, fiiliyata geçen bir yaklaşım ortaya konuldu ve proaktif bir diplomasi anlayışı ile konu tüm muhataplara ve paydaşlara anlatılmaya başlandı. Somut adım atma kararının ardından öncelikle bir Envanter Komisyonu oluşturuldu ve bu komisyon Kapalı Maraş’ta yer alan tapu kayıtlarını, taşınır ve taşınmaz mülklerin durumunu, Vakıf mallarını, alt yapının durumunu, çevre ve risk taşıyan unsurlar gibi hususları içerecek çalışmalarına başladı. Envanter çalışması sonucunda verilere dayalı olarak bundan sonra atılacak adımlara yine Hükümetimizce karar verilecektir.

MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI

Hükümetimiz göreve gelir gelmez, ırkına, rengine, diline, dinine bakılmaksızın ülkede yaşayan tüm yurttaşların anayasanın kendilerine vermiş olduğu çağdaş eğitim alma hakkından tam ve eksiksiz yararlanması hedefiyle kolları sıvamış 2019 – 2020 Öğretim Yılı’na yönelik okulların altyapı, araç gereç kitap ve teknik ihtiyaçlarının karşılanması noktasında çalışmalar yürütmüş ve bu çalışmaların önemli bir bölümünü tamamlamıştır.

Önceki hükümet döneminde başlatılan Haspolat Meslek Lisesi Yeni Binası tamamlamış, Girne’de yeni anaokul projesi ihalesini ise sonuçlandırılmıştır. Diğer yandan, Belediyelerimizin katkıları ile, 19 Mayıs Türk Maarif Kolejin’e 2, Değirmenlik Lisesin’e 2, Gazimağusa Türk Maarif Koleji ve Gazimağusa Alasya İlkokulu’na 4 yeni derslik yapımı çalışmaları ise devam etmektedir.

MALİYE BAKANLIĞI

Ülkede vergi adaletinin sağlanması, adil bir ülke, adil bir toplum, adil bir yaşam anlayışının da temelidir. Bunu sağlamak hem vatandaşlarımızın hem de devletimizin vazgeçilmez ödevidir. Bu düşünce ile yola çıkan hükümetimiz, kamu alacaklarının tahsili konusunda adeta bir seferberlik ilan etmiş ve tüm alacakların üzerine gitme kararlılığını net bir şekilde ortaya koymuştur.

Kamu alacaklarının tahsili konusunda gösterilen gayret meyvelerini vermeye de başlamıştır. Hükümeti devraldığımız günlerde yaklaşık 1 milyar 350 milyon lira olarak öngörülen bütçe açığı, gelirlerin tahsili noktasında gösterilen yüksek performans ve tasarruf tedbirlerinin uygulanması ile birlikte 545 milyon liralık bir öngörüye dönüştürülmüştür. Bütçe açıklarının zam silahına başvurulmadan geriletilmesi hükümetimizin ekonomik konularda ortaya koyduğu politikaların ne denli doğru olduğunun en somut göstergesi olmuştur.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na olan 2005 ve 2010 yılı öncesi pasife alınan kamu borçları ile 2008 yılı öncesi muhtarlıkların elektrik borçları, Kurumun devlete olan borçlarına karşılık mahsuplaşma yöntemiyle kapatıldı ve onlarca yıldır çözülemeyen bir sorun da böylelikle ortadan kaldırıldı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar planı çalışmaları dâhilinde kurum, kuruluş, bölge halkı ve sivil toplum örgütlerinden gelen görüş, öneri ve talepler doğrultusunda hazırlanan ''İmar Planı Tasarısı'' Halka Açık Danışma büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar Planının çok kısa bir sürede hayata geçirilmesi planlanıyor.

1952 yılından bugüne tam 67 yıldır yürülükte olan Yabancılar ve Muhaceret Yasası altındaki Yabancılar ve Muhaceret Tüzüğü günün koşullarına ve ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yenilendi. Yabancıların ülkeye girişi, ülkede kalışı ve ülkeden çıkışı ile Ülkede bulunan yabancı statüsündeki kişilerin kayıt altına alınması, statülerinin belirlenmesi, ülkede kalış ve ikamet sürelerinin kritere bağlanmasını düzenleyen ve bakanlar kurulundan geçen yeni tüzük 23 Ekim’de yürülüğe girecek. Geçirilen ikamet ve vizeler tüzüğü ülkedeki kaçakla mücadeleye önemli katkı sağlayacak yasal düzenlemelerin başında geliyor.