“Ülkeye Hizmet Yolunda 100 Gün” basın toplantısında Başbakan ve Bakanlar soruları yanıtladı.

Başbakan Ersin Tatar, hükümetin uyum içinde çalıştığını, ortaya konan 300 günlük hedeflerin uzun çalışmanın sonucu ve gerçekçi olduğunu kaydetti.

Bazı hedeflerin geçmişten gelen ve devamlılık arz eden hedefler olduğunu kaydeden Tatar, konuyla ilgili bir soruyu yanıtında kamu reformunun uzun süreden beri gündemde olduğunu, kendilerinin de bu çalışmayı neticelendirerek ekim ayında Meclise sevk etmeyi planladıklarını kaydetti.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, yerel yönetimler reformunun sorulması üzerine, en önemli projelerinden biri olduğunu belirtti. Baybars, yerel yönetimlerin merkezi yönetimden daha bağımsız özerk bir yapıya kavuşturulması, kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve yatırım yapabilecek noktaya getirilmesi açısından Yerel Yönetimler Reformu’nun önemli olduğunu kaydetti.

Baybars, yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasına tek başına karar vermeyeceklerini 28 belediye ve Belediyeler Birliğinin katılımıyla komite kurulduğunu 15 Eylül’de çalışmaya başlayacak bu komitenin raporunu tamamlamasının ardından raporun değerlendirilerek yasa tasarısına dönüştürüleceğini ifade etti.

Ayşegül Baybars, bir yıl içerisinde yerel yönetimler yasasının hayata geçirilmesinin de hedeflendiğini belirterek, yerel yönetimler reformunun vatandaşın hizmetle buluşması açısından da önem arz ettiğini vurguladı.

Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’nin aktaracağı kaynağa ilişkin bir soruyu yanıtında, Ekonomik Mali Protokol’ün imzalanmasının ardından kaynak aktarımıyla birlikte ekonomide bir rahatlama ve hareketliliğin gerçekleşeceğini; yıl sonuna kadar savunma giderleri, alt yapı, yarım kalan yollar ve reformlar için 950 milyon TL kaynak aktarımı beklediklerini söyledi.