Taşkent Doğa Parkı, üzeri kapatılmayan kuyuların doğada yaşayan canlılar için tehlike araz ettiğini açıkladı ve kuyuların kapatılması çağrısında bulundu.

Kapatılmamış kuyuların yerlerini tespit edip kapatmak için çalışmalar yürüttüğünü açıklayan Taşkent Doğa Parkı, “Tehlikeleri daha etkili bir şekilde ekarte edebilmek için hükümetlerin ve toplulukların arasındaki iş birliğinin gerekliliği hususuna dikkat çekmek istiyoruz” denildi.

Taşkent Doğa Parkı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Basitçe üzeri kapatılmamış kuyular, bir zamanlar su çıkarımı veya madencilik gibi çeşitli amaçlar için yere kazılan derin deliklerdir. Zaman içerisinde terk edilip unutulan bu delikler, vahşi hayvanlar için oldukça tehlikeli olan açıklıkları gerisinde bıraktı. Unutulan ve göz ardı edilen bu insan faaliyeti ürünlerinin kalıntıları küçük memeliler, kuşlar, sürüngenler ve böcekler dahil olmak üzere birçok vahşi hayvanın ölümünden sorumlu.

Dikey kenarları ile kuyular, hayvanların dışarıya çıkmasını imkansız hale getirerek yiyecek, su veya barınma gibi ihtiyaçlarını giderememesine neden olur ve onları yavaş ve çoğu zaman acılı bir ölümle baş başa bırakır. Yardım çığlıkları kendi türleri tarafından cevapsız kaldıkça üzeri kapatılmamış kuyular, açlık, yoksunluk ve izolasyon ile çevrelenmiş odalar haline gelirler.

Kıbrıs’ta hemen harekete geçilmeli. Geçtiğimiz yıllar boyunca kurtarma ekibimiz, üzeri kapatılmamış kuyulara düşen birçok yılan ve tilkinin yerlerinin tespit edilmesine ve kurtarılmasına yardım etti. Halen üzeri kapatılmamış kuyuların yerlerini tespit edip kapatmak için çalışmalar yürütüyoruz. Fakat potansiyel tehlikeleri daha etkili bir şekilde ekarte edebilmek için hükümetlerin ve toplulukların arasındaki işbirliğinin gerekliliği hususuna dikkat çekmek istiyoruz.

Üzeri kapatılmamış kuyuların varlığını ve beraberinde getirdiği tehlikeleri dikkate almak sadece hayvanları bireysel anlamda korumakla değil, aynı zamanda doğayı korumaya ve hayvanların gereksiz yere acı çekmemesine yönelik sorumluluğumuzla da alakalıdır. Sadece ve sadece kollektif çaba ve farkındalıkla insanların ve insan olmayan hayvanların güven içerisinde yaşadığı bir çevre yaratılabilir.”