İşletmesini belediyelerin yaptığı su kaynaklarından elde edilen suyun fiyatı 0.10 TL’den 1,10 TL’ye yükselirken, kullanım hakkı ve işletmesinin Su İşleri Dairesi’nde olan kaynaklardan elde edilen suyun ücreti için belediyeler 0.25 TL yerine, 1.80 TL ödeyecek.

Belediyeler ise, Su İşleri Dairesi tarafından uygulanan zammın, halka yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Mağusa Belediyesi’nde zam yapılacak

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamada belediye olarak, yerel su kaynaklarından faydalandırma yapılmadığı belirtilerek şöyle denildi:

“Biri Türkiye’deki DSİ, öteki de 2011’de başlayıp 2023’te sonuçlanması planlanan Famagusta Su İşletmeleri olmak üzere iki su kaynağımız var. Yani yerel su kaynağı kullanmıyoruz.

Türkiye’den gelen su zaten 2,30 TL’den fiyatlandırıldı, diğer kaynağın suyunu da 0,95 centten halka veriyoruz. Bu da güncel kurla 5,70 TL gibi bir fiyata karşılık geliyor. Dövizdeki artış başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışları da göz önünde bulundurarak, suyun tonunun 6,50 TL olmasına karar verildi. Yani Gazimağusa bölgesindeki su fiyatlarında bir zam olacak fakat bunun, Serdar Denktaş’ın açıkladığı ‘yerel kaynaklarla’ herhangi bir bağlantısı yok. Mağusa bölgesinde ‘konudan bağımsız olsa da’ bir zam öngörülüyor”.

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, su konusunda yerel herhangi bir kaynakları olmadığını ve sadece Türkiye’den gelen suyu kullandıklarını belirtirken, “Güzelyurt Aküferi’nden bize su verilmediği sürece su konusunda yerel hiçbir kaynağımız yok. Belediye olarak, sadece Türkiye’deki Devlet Su İşleri (DSİ) üzerinden temin edilen suyu kullanabiliyoruz” ifadeleriyle, LTB’nin yerel su kaynağının zaten olmadığını söyledi.