Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, ülkede şoförlere eğitim, test ve denetim yapılmadığını, kimin kamyon sürücüsü, kimin iş aracı, kimin dozer kullanıcısı olduğu, kimin taksi ve otobüs sürüp süremeyeceğinin bilinemediğini ifade etti

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Yönetim Kurulu, ülkede iş tanımlarını yapma konusunda yetersizlik yaşandığını, bu çerçevede kimin ne iş yaptığını belirlemek, ehliyetlendirmek, eğitim vermek ve denetim yapmak gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatklar Odası Yönetim Kurulu, trafik kazaları ve işgücü niteliği konusunda basın açıklaması yaptı.

Girne Dağ yolunda geçtiğimiz günlerde bir iş aracının devrilmesiyle ve dört kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kaza sonucunda konunun yeniden gündeme geldiği kaydedilen açıklamada, bu tartışmalarda daha çok altyapı sorunları, yol sorunları, denetimsizlik gündeme gelirken profesyonel sürücü belgeleri yani şoförün o nitelikteki bir işi yapıp yapamayacağı sorununa odaklanılmadığı belirtildi.

Odanın hemen hemen tüm mesleklerde yasa gereği olarak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile iş birliği içinde faaliyet yürüten iş gücü niteliğinin seviye tespitini yaptığı, eğitimler verdiği, sınavlar düzenlediği kaydedilen açıklamada, 2007’den başlayarak yürütülen bu çalışmalarla 5 bini aşkın kişiyi belgelendirdikleri vurgulandı.
Açıklamada, şoförlük mesleğine ilişkin önerilerin birçok kez hükümet yetkililerine iletildiği ancak herhangi bir adım atılmadığı belirtildi.

Ülkede şoförlerin seviye veya sınıflandırılması çerçevesinde eğitim, test, denetim yapılmadığını, kimin kamyon sürücüsü, kimin iş aracı, kimin dozer kullanıcısı olduğu, kimin taksi, otobüs sürüp süremeyeceğinin bilinemediği ifade edilen açıklamada, özellikle farklı trafik sistemlerinin uygulandığı ülkelerden gelen iş gücünün, hiçbir denetimi olmadan en ağır, hassas, sorumluluk gerektiren araçlar üzerinden yollara çıktığı kaydedildi.