Kıbrıs Gazeteciler Sendikası, Basın Emekçiler Sendikası ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği üyeleri olan araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ'ın Kanada'da York Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Anna Agathangelou tarafından Norveç Nobel Komitesi'ne 2019 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesinden dolayı gurur duymaktadır. Nobel adaylığı, kayıp kişiler üzerindeki çok değerli çalışmalarının yanı sıra, toplumlarımızın sorunlarının demokratik yollarla çözümü için gazetecilik becerilerinin kullanılması ve bu hassas konuda iki toplumumuz arasında karşılıklı anlayış yaratılması için öne sürülmüştür. Uludağ'ın Kıbrıs'ta yaklaşık yarım asırdır sürdürdüğü barış ve uzlaşma çabası da bu adaylık ile onurlandırılmıştır.
1958 yılında Lefkoşa'da doğan Sevgül Uludağ, son 39 yıldır aktif bir araştırmacı gazeteci olarak çalışarak ve son 18 yıllık yaşamını; kayıp kişiler konusuna odaklayarak, olası mezar yerlerini bulmaya çalışan, acı ve trajik hikayelerini araştıran ve yazan, okuyucularını her iki toplumdan da olası mezar yerlerini göstermeleri için harekete geçiren ve bu hassas, insani soruna gönüllü ve insani bir şekilde katkıda bulunmalarına yardımcı olan gazeteciliğe adamıştır.
Geçtiğimiz 13 yıl boyunca Sevgül Uludağ, her iki toplumdan okuyucularının kendisine ulaşabilmesi için bir “sıcak hat " oluşturdu. Bu “sıcak hat” sayesinde okuyucuları bilgi vermek için anonim olarak onu arayabildiler.
Bu bilgilerden bazıları Yenidüzen ve Politis gazetelerinde yayınlandı. Diğerleri ise Kayıp Şahıslar Komitesi'ne iletildi. Böylece Kıbrıs'ta yıllardır devam eden suçlu sessizlik kırıldı ve toplumlarımız için insani işbirliği yolu açıldı. Hem Sevgül Uludağ, hem de iki gazete birçok ciddi tehdit aldı.
Uludağ, ayrıca, her iki toplumdan kayıp kişilerin akrabaları ile birlikte, “Together We Can” adı verilen, savaş kurbanlarının iki toplumlu bir derneğini kurmak için birlikte çalıştı.
Uludağ, bıkmadan usanmadan yaptığı çalışmalar sonucunda 2008 yılında “Uluslararası Cesaret Gazetecilik Ödülü”, “Avrupa Parlamentosu Avrupa Vatandaşlığı Ödülü”, “RSF Basın Özgürlüğü Ödülü” gibi çeşitli uluslararası ödüller alarak, çalışmaları nedeniyle her iki toplumdaki sivil toplum örgütleri tarafından da onurlandırıldı.
Kıbrıs Gazeteciler Sendikası, Basın-Sen ve KTGB olarak Gazeteci Sevgül Uludağ'ın adaylığından onur duyduğumuzu ve adaylığını desteklediğimizi kamuoyuna duyururuz. Ayrıca, Kıbrıs Gazeteciler Sendikası ve Basın Emekçileri Sendikası, konuyla alakalı olarak uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, üyeleri olduğu Avrupa Gazeteciler Federasyonu ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'na bilgi verecektir. Basın-Sen ve KGS, Avrupa Gazeteciler Sendikası'nın 9-10 Mayıs'ta Talin'de gerçekleştireceği Genel Toplantıya ve Uluslararası Gazeteciler Sendikası'nın 11-14 Haziran'da Tunus'ta gerçekleştireceği kongreye önerge sunacak ve federasyonların adaylık konusunda desteğini de isteyecektir.