SONDAJ GELİYOR: Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı, Akdeniz’de huzur bozacak faaliyetlerden uzak durulmasını isterken, Türkiye Enerji Bakanı berat Albayrak, Akdeniz’deki sismik araştırmaların yoğunlaştığını belirterek, “sondaj için” ilk işareti verdi


WEST CAPELLA YOLDA: Müzakere süreci çöker çökmez, Kıbrıs şimdi yeni bir sıcak çatışmaya gebe. Kıbrıs Türk ve Türkiye’nin tüm karşı çıkışına rağmen, 11’inci parselde Kıbrıs doğalgazı için sondaj başlıyor. TOTAL adına 11’inci parselde sondaja başlayacak olan West Capella isimli gemi kıyılarımızda


KIBRISLILARIN HAKLARINI KORUYACAKTIR: Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım: “Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz’de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamandan beri telkin etmekteyiz. Türkiye kendisine ait ipso-fakto (Durumun gereği) hakları ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar koruyacaktır


TÜRKİYE GİBİ BİR DOSTU KAYBETMEYİN: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs’taki gelişmelere taraf olan herkesten beklentimiz yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınmalarıdır. Aksi takdirde Türkiye gibi bir dostu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini hatırlatmak isterim


İstanbul’da düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’nde, Akdeniz’deki Hidrokarbon arayışlarına yönelik mesajlar dikkat çekti.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı, Akdeniz’de huzur bozacak faaliyetlerden uzak durulmasını isterken, Türkiye Enerji Bakanı berat Albayrak, Akdeniz’deki sismik araştırmaların yoğunlaştığını belirterek, “sondaj için” ilk işareti verdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğan, Akdeniz’de huzuru bozan hidrokarbon adımlarına dikkat çekerek, Crans Montana’da geçtiğimiz hafta çöken Kıbrıs Zirvesi’nde ciddi bir şansın harcandığını belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım da, Dünya Petrol Kongresi açılışında yaptığı değerlendirmede, Crans Montana’ya atıfta bulunarak, “Kıbrıs Rum liderliğinin barışın önünü tıkamak ve tek yanlı arama işlemlerine başlamak yerine yapıcı bir tutuma yönelmesinde fayda vardır” ifadesini kullandı.

Enerji Bakanı berat Albayrak ise, Rum yönetiminin faaliyetlerine yönelik her aşamada uygulanan mütekabiliyet politikasına atıfta bulunarak, “Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine odaklanıyoruz. Şu anda Akdeniz’de sismik arama faaliyetleri gerçekleştirmek için yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.

West Capella geliyor


Müzakere süreci çöker çökmez, Kıbrıs şimdi yeni bir sıcak çatışmaya gebe. Kıbrıs Türk ve Türkiye’nin tüm karşı çıkışına rağmen, 11’inci parselde Kıbrıs doğalgazı için sondajı başlıyor.

TOTAL şirketi adına, 11’inci parselde sondaj yapacak West Capella, şu anda 11’inci parsele bir günlük mesafede.

West Capella 12 Temmuz’da 11’inci parselde olacak. 13 Temmuz’da sondaj denemeler, 16’sında resmen sondaj başlayacak

TOTAL’in 11’inci parselde sondaja başlama haberleri ilk gündeme düştüğü dönemde, Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı “2017 yılı çıkmadan denizde sondaj aramalarına başlanacağını” duyurulmuştu. Rum yönetimi, 11’inci parsel ve etrafında Türkiye faaliyeti olup olmadığını 24 saat izliyor, endişe Rum basınına da yansıdı

Çalışmanın başlayacağı 11’inci parsel, Kıbrıs Türk tarafının hak iddia ettiği alanın dışında. 11’inci parselin açık denizde yer alması, Türkiye’nin askeri gemilerinin bölgeye ulaşmasının önündeki engelleri kaldırıyor. Rum tarafının endişesi de bu yönde

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de geçen hafta maalesef büyük bir fırsat kaçırıldı. Bizim ve Kıbrıs Türk tarafının tüm yapıcı yaklaşımına rağmen Rum tarafının olumsuz tavrı sebebiyle adadaki anlaşmazlıkların bir kez daha çözümsüz kalmasından üzüntü duyuyoruz” dedi.

Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Erdoğan, “Kıbrıs’taki gelişmelere taraf olan herkesten beklentimiz bölgedeki yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınmalarıdır. Aksi takdirde Türkiye gibi bir dostu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini hatırlatmak isterim” dedi.

Erdoğan devamla şunları söyledi:

“Son 1- 1,5 asırdır güçlü ülke olmanın yolu, enerji kaynaklarına sahip bulunmaktan veya bunlar üzerinde söz sahibi olmaktan geçiyor.

Bununla birlikte küresel çatışmaların merkezinde yer alan enerji kaynakları ve yolları üzerinde hakimiyet kurma çabalarının çoğu zaman iç çatışmalar, darbeler ve işgallerle sonuçlandığını görüyoruz. Var olduğu coğrafyalarda zenginliğin ve refahın kaynağı olması gereken petrol ve doğalgazı ne yazık ki daha çok savaş, kan ve göz yaşı ile birlikte anmak zorunda kaldık.

Biz Türkiye olarak en başından beri, bu kaynakların insanlığın huzur ve refahına katkı sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini savunuyoruz.”

“Enerji güvenliğine katkı sunmayı önemsiyoruz”


Başbakan Yıldırım, “Türkiye olarak enerji politikalarımızla ulaşmaya çalıştığımız nihai amaç, enerji güvenliğini, çeşitliliğini artırarak milletimizin refahını, huzurunu teminat altına almaktır. Ayrıca üretici ve tüketici olsun barış ve iş birliğini destekleyen bütün komşu bölge ülkelerinin enerji güvenliğine katkı sunmayı önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, “Özellikle Kıbrıs adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının her iki tarafa ait olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.”Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz’de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamandan beri telkin etmekteyiz. Türkiye kendisine ait ipso-fakto hakları ve Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar koruyacaktır. Kıbrıs Rum liderliğinin barışın önünü tıkamak ve tek yanlı arama işlemlerine başlamak yerine yapıcı bir tutuma yönelmesinde fayda vardır” dedi.

 

Gözler Akdeniz’de


Türkiye’nin enerji sektörüne ve yatırımlarına ilişkin önemli bilgiler veren Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerji sektöründe hızlı bir talep büyümesi yaşandığını ve son 15 yılda elektrikteki kurulu gücün üç katına çıktığını anlattı.

Albayrak, bu dönemde ortalama yüzde 5 ekonomik büyüme kaydedildiğini ve Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri arasında lider bir ülke haline geldiğini aktardı.

Bu hızlı büyümede arz güvenliğini sağlamak ve öngörülebilir bir piyasa oluşturmak için yatırım ihtiyacının oluştuğunu vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti:

“Türkiye özellikle petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerini, yatırımlarını artırma hedefindedir. Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine odaklanıyoruz. Şu anda Akdeniz’de sismik arama faaliyetleri gerçekleştirmek için yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Aynı faaliyetleri Karadeniz’de de gerçekleştirmek istiyoruz. Akdeniz ve Karadeniz’de arama faaliyetlerimize odaklandık. Sismik çalışmalarımıza odaklandık. Bunlara müteakip ileri arama ve sondaj faaliyeleri gerçekleştireceğiz. Böylece, arz güvenliğine katkıda bulunacağız.”