Rum ve Yunanların, Kıbrıs Türklerine 1963’te başlattıkları ve tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen silahlı saldırıların yıldönümü.
Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anılıyor.
Anma etkinlikleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Binbaşı Cengiz Doğan’ın Bayrak Radyosu’ndan yaptığı konuşmayla başladı.

Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde saat 09.30’da tören; Töreninin ardından da, şehitler için Atatürk Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi.
Törene; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet Partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, milletvekilleri, diğer askeri erkan, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği yetkilileri ve üyeleri, siyasi parti temsilcileri, üniversite rektörleri ve temsilcileri, diğer dernek, kurum, kuruluş ile okullardan temsilciler katıldı.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’ın anıt özel defterini imzalamasıyla devam eden tören, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Binbaşı Cengiz Doğan’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasıyla sona erdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı anıt özel defterine “Aziz şehitlerimiz, 21 Aralık 1963’ün 54. yılında sizleri bir kez daha rahmetle ve saygı ile anıyoruz.
Kıbrıs Türk halkının tahakküm altına girmeden bu topraklarda özgür insanlar olarak yaşayabilmesi için fedakarlıkların en büyüğünü yaptınız; canınızı verdiniz. Bu fedakarlığınız sayesindedir ki bugün geleceğe daha umutla bakabiliyoruz; adamızda eşitlik özgürlük ve güvenlik içinde yaşanacak yeni bir düzenin kurulması için uğraş veriyoruz. Bunun zemini yaratan sizlersiniz, sizi unutmayacağız. Ruhunuz şad olsun”yazdı.
Kıbrıs Türk Bartış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım da “Yüce Türk milleti adına KTBK mensubu olarak bizler; haklı ve onurlu mücadeleniz sonucu kurulan KKTC’yi bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da kanımızın son damlasına kadar korumak ve yaşatmak azim ve kararlığı ile gerektiğinde canlarımızı seve seve feda etmeye hazırız” ifadelerini kulandı.

Anıt özel defterinin imzalanması ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Binbaşı Cengiz Doğan günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.
Doğan, 54 yıl önce bugün hiç günahları, savunmaları olmayan tek suçu Türk olmak olan insanların, Rum Yunan ikilisinin ENOSİS hayali ile uygulamaya koydukları Akritas Planı sonucu katledildiklerini belirtti.
Halkın özgür ve bağımsız bir şekilde yaşamasının toprağı vatan yapma uğruna canını veren aziz şehitler sayesinde gerçekleştiğini dile getiren Doğan, bugünün onları anma, anlama ve ders çıkarma günü olduğunu söyledi.
21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası nedeniyle tüm ilçelerde de anma törenleri düzenleniyor.
Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Türkeli’de ise yarın saat 09.30’da tören düzenlenecek ve tüm merkezi camilerde saat 12.20’de Mevlid-i Şerif okunacak.

Din İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre camilerde de Mevlid-i Şerif İcra edilecek.
GKK tarafından düzenlenecek “Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı” yarın saat 20.00’de YDÜ AKKM’de yer alacak.
Larnaka Şehitleri ise İskele’de 23 Aralık Cumartesi saat 10.00’da anılacak.
Kumsal Şehitleri için 24 Aralık Pazar günü saat 10.00’da tören düzenlenirken, 25 Aralık Pazartesi ise Kaymaklı Şehitleri ve Şehit Hüseyin Ruso için 09.00’da anma töreni gerçekleştirilecek.

 

Gazimağusa'daki törenden görüntüler