Bu çerçevede, ihalesi tamamlanan tarım sulama suyu tünel projesi hayata geçiriliyor.

Söz konusu ihaleyi alan firma yetkilileri, Güzelyurt ve bölgesindeki 55 bin dönümlük alanın sulanmasını sağlayacak olan projenin ön çalışmalarına Kalkanlı bölgesinde başladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tarım sulama suyu tünel projesinin başlangıç noktası olan Kalkanlı’da incelemelerde bulundu, ilgililerden bilgi aldı.

Basına açıklamada bulunan Bakan Çavuşoğlu, uzun süredir Türkiye’den gelen suyun tarım sulama suyu olarak kullanılabilmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydederek, konuyla ilgili olarak ihale sürecinin tamamlandığını, yer tespit ve teslim işlemlerinin de bitirilip tünel inşaatının başlayabilmesiyle ilgili ön çalışmaların başladığını açıkladı.

Çavuşoğlu, “Yıllardır özlemi duyulan Türkiye’den gelen suyun tarım sulama suyu aşamasını yerinde görüp, neler yapıldığını halkımıza duyurmak için bugün Kalkanlı yamaçlarındayız. Bir süre önce ihalesi tamamlanmış olan tünel ihalesinin inşaatının başlayabilmesi ile ilgili tarafımızca yapılan yer tespitinin ardından ilgili firma ön çalışmaları çerçevesinde çalışmalarına başladı. Bulunduğumuz yerden yaklaşık 500 metre Kuzeyde de tünelin giriş yeri var. Nisan ayı gibi tüneli açacak makine KKTC’de faaliyete başlayabilecek durumda gelecektir. Bunun öncesinde şantiye kurma, çalışacak emekçilerin yaşam yerlerinin inşaatına ve alt yapı çalışmalarına başlandı” dedi.

Güzelyurt ve Lefke ovalarının da bir kısmını içine alacak şekilde yaklaşık 55 bin dönümlük bir arazinin sulanmasıyla ilgili projenin eş zamanlı olarak bitirilmesi için Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun KKTC halkına sözü olduğunu anımsatan Bakan Çavuşoğlu, Mesarya bölgesinde de yaklaşık 75 bin dönümlük araziyi kapsayan projenin tünelle eş zamanlı olarak tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Çavuşoğlu, “KKTC’ye senede 75 Milyon metre küp gelen suyun şuanda yaklaşık olarak 25 milyon metre küpünü içme ve kullanım olarak kullanıyoruz. Geri kalan suları tarım sulama suyunda kullanma hedefimiz vardır. Projenin tamamında suyun yarısının tarımda yani yaklaşık 37 milyon metreküpün kullanılması vardır. Tarım sulama suyu projeleri hayata geçirilerek, diğer taraftan yap-işlet devret modeliyle atık suların da tarımda kullanılmasıyla ilgili proje hazırlıkları devam etmektedir” dedi.

Çavuşoğlu, tünel kazılarının Nisan ayında başlatılacağını ve 1095 gün olan ihale süresinin daha da kısaltılması için ilgili taraflar olarak uğraş verdiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, projeye katkı koyan başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, Türkiye Başbakanına, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanına KKTC için suyun ne kadar önemli olduğuna yönelik gösterilen anlayıştan ve ihale süresinin kısaltılarak toprakların suya kavuşacak olmasından dolayı teşekkür etti.

Bakan Çavuşoğlu, “Halkımızın bilmesi gereken şuanda tarım sulama suyu tünel açma projesinin ilgili firma tarafından başlatılmış olduğudur. En erken zamanda dağın delinmesi için de tüm altyapı çalışmalarına hızla devam edilmektedir. İhaleyi alan MAK-YOL firmasına, DSİ’ye ve Su İşleri Dairesine çalışmalarında kolay gelsin diyorum. Çalışmaları halkımızın refahı, üreticimizin mutluluğu için devam edecektir” şeklinde konuştu.

İncelemelere katılan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da Asrın projesinin ülkemize getirdiği değerlerin yavaş yavaş ortaya hissedilmeye başladığını belirterek, projenin ülkemizde verimli üretim çalışmaları için çok önemli olduğunu söyledi.

Projenin en erken zamanda meyvesini vereceğine olan inancını dile getiren Özçınar, projenin hızlandırılmasıyla ilgili katkı koyan başta Başbakan Özgürgün’e, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu’na teşekkür etti.