Kaçak yollardan Güney Kıbrıs’ a götürmek maksadıyla 13 Mart 2019 tarihinde Mersin limanından aldıkları 15 Suriyeli mülteciyi Gazimağusa limanından muhaceret kayıtlarını yaptırmadan çıkarmaya çalışan F.B. ve A.A. isimli tır şoförleri ile onlara yardımcı olan E.Ö. ve M.Ö. polisin düzenlediği operasyonunda suçüstü yakalanarak tutuklanmışlardı.

20 Mart 2019 tarihinde 15 mülteci davaları görüşülünceye kadar her halükarda bir ayı geçmemek kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderilmişti.  Mültecilere yardımcı olmaya çalışan ve ağır bir suç işlemek maksadıyla ittifak kurmak ve muhaceret yasalarına aykırı hareket suçlaması ile haklarında dava açılan 4 sanık ise toplamda bugüne kadar 22 gün polis ve merkezi ceza evinde tutuklu kaldılar.

Bugün gerçekleştirilen karar duruşmasında, 4 sanık ve 15 mülteci hakkında, İddia makamı adına savcı Hasan Boşnak, sanıklar adına ise avukatlar Fehmi Altunç, İbrahim Demirtaş ve Alper Dede salonda yerlerini aldı.

İlk olarak söz alan Avukat Fehmi Altunç sanık 1 ve 3 ile ilgili savunmasını gerçekleştirdi. Konuşmasına başlamada kısa bir süre sonra müvekkili 62 yaşındaki F.B. salonda kalp sıkışması yaşayınca yargıç Umut İnan oturuma 5 dakika ara verdi. Ancak sanık F.B’in rahatsızlığının devam etmesi üzerine ambulans çağrıldı. Rahatsızlanan F.B ambulansla hastaneye kaldırıldı. Hastaneden cevap gelmesi beklenirken bu ara içerisinde 15 Suriyeli mültecinin kapalı oturumda davaları görüşülüp karara bağlandı. Kararla ilgili elde edilen bilgide 15 mülteciye 14 gün hapis cezası verildiği ve hapiste kaldıkları sürenin bu süreden sayıldığı öğrenildi. Ayrıca mültecilerin ihraç edilmeleri işleminin tamamlanmasına değin merkezi cezaevinde tutulmaları konusunda karar verildiği öğrenildi.



Yaklaşık 45 dakikalık tedavi süresi sonunda sanık F.B kendi isteğiyle geri mahkeme salonuna döndü ve mahkeme kaldığı yerden devam etti. Elde edilen bilgide sanık F.B.’nin Türkiye’de araç kullanırken geçirdiği kalp krizi sonucu trafik kazası yaptığı, bir böbreği ile dalağını kaybettiği, bir buçuk yıl önce de kalbinden baypas ameliyatı geçirdiği öğrenildi.

M.Ö.’ in avukatlığını üstlenen İbrahim Demirtaş ise savunmasına müvekkilinin 2 kez açık kalp ameliyatı geçirdiğini ve hürriyeti bağlayıcı bir cezanın olumsuzluklarından bahsetti.

A.A.’ nın avukatlığını üstlenen Alper Dede, müvekkilinin 5 aydan beri işsiz olması nedeniyle 600 TL karşılığı kamyon şoförlüğü yaptığını, suçunu kabul ettiği, adaletin erken tecellisine yardımcı olduğunu, 2,8 ve 10 yaşlarında 3 çocuğu ve eşinin Türkiye’de sahipsiz kaldığına değinerek hürriyeti bağlayıcı bir cezanın verilmesi halinde aile üzerinde büyük etki yaratacağını belirtti

Olguları değerlendiren yargıç Umut İnan, muhaceret memurunun izni olmaksızın kanunsuz yollardan KKTC’ye giriş sağlamak suçundan dört sanığı 6 şar ay hapse gönderdi.