Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı, gönüllülükten duyarlılığa giden yolun kapısını açmak için, herkesi topluma hizmet projelerine katkıda bulunmaya davet etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen “Topluma Hizmet Uygulamaları ve Sosyal Sorumluluk” toplantısının açılışında konuşan Meral Akıncı, topluma hizmet projelerinin, toplumun her alanındaki insanlara kalkınma ve gelişme fırsatı tanımanın yanı sıra, günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara rehberlik yapacak, pratik çözümler ve seçenekler üretebilecek fırsatlar sunduğunu söyledi.

Projeleri yürüten kişilerin, birey olmaktan gelen sorumluluk bilincini geliştirerek duyarlılık kazandığını ifade eden Meral Akıncı, gönüllü ve üretken olmanın, farklılıklara uyum sağlamanın önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

“ÖNEMLİ OLAN GÖNÜLLÜLÜK KAVRAMI İLE TANIŞMAK”

“Toplumun güncel sorunlarını belirlemek ve bu sorunlara çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlamak topluma hizmet uygulamalarının başta gelen hedeflerinden biridir. Sosyal sorumluluk çerçevesinde yürütülecek olan bu çeşitli projelere, birçok vatandaşımız katkıda bulunabilir. Önemli olan gönüllülük kavramı ile tanışmak, gönüllülüğü içselleştirmek, paylaşmak, farklı olanı tanıma, kabul etme, farklılıklara uyum sağlama, problem çözme, üretken ve yaratıcı olma gibi değerlerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Bu anlayışla topluma hizmet, kültürel yozlaşma yerine, sivil dinamik bir gücün oluşması sağlanır. Yozlaşma, tembellik, alkol ve sigara gibi bağımlılığı öngören ortamlarda bulunularak, ‘sağlıksız birey’, ‘sağlıksız toplum’ oluşturma yerine seçenek yaratıp, toplum yararına projelerle çözümler üretmek ve uygulamak şart.”

Özellikle öğrencilerin, böyle projelerde yer almasının çok önemli olduğunu ve değerli zaman geçirerek toplumsal sorunların farkına varmalarını sağlayacağını ifade eden Meral Akıncı, “Ayrıca, sorunların aşılması için birlikte çalışırken, çok değerli beceriler kazanmalarına da yardımcı olur” dedi.

Bu tür projelerde, öğrencilerin, toplumsal iletişimlerini güçlendirerek, toplumsal sorumluluk ve inisiyatif alıp, cesaretlerinin artacağını anlatan Meral Akıncı, “12-19 yaşları arasındaki çocuk ve gençler benlik gelişim sürecinin en kritik aşamalarından birindedirler. Eğer gençlerimizi bu kritik dönemde doğru sosyal sorumluluk projelerine yönlendirirsek, gençler üstlendikleri görevler doğrultusunda sorumluluk almayı öğrenecek ve görev bilinçlerini geliştireceklerdir. Bunların yanı sıra ‘ben’ merkezli bakış açısından uzaklaşarak ekip çalışmasını öğrenip, yeni iletişim becerileri de geliştireceklerdir” diye konuştu.