Ortaçağ savaş mimarisinin önemli yapıtları arasında yer alan Mağusa Surları’nın yıpranmışlık ve bakımsızlık nedeniyle yavaş yavaş yıkılarak yok olmaya yüz tutuyor.



Gazimağusa Limanı’nın inşa edilmeden önce surların dibine kadar gelen deniz suyunun, surları yıprattığı ve surlar üzerinde çıkan bitkilerin temizlenmemesinden dolayı bitki köklerinin taşların için doğru büyümeleri sebebiyle surlara zarar verdiği tahmin ediliyor.



Her ne kadar 1900’lü yılların başında inşa edilen Gazimağusa Limanı deniz suyundan biraz olsun uzaklaştırılsa da, rüzgârın etkisi ile deniz suyunun tuzu surlara ulaşmaya devam ediyor.

Eski Liman ile Yeni Liman bölgelerini ayıran tarihi Kemerli Geçit üzerindeki çatlak, tüm bu bakımsızlık ve yıpranmışlığı göz önüne seriyor.

Her geçen gün yıkılmaya devam eden sur çatlağının, araçların ve makinaların çıkardığı titreşimlerden yer yer yıkılmalar olduğu gözle görülüyor.



Gazimağusa’nın sembollerinden olan yıkılan ve yıkılmaya yüz tutmuş surlara, gereken ilgi ve restorasyon çalışmaları en kısa sürede başlamaz ise tarihi surlar yok olma tehlikesi ile baş başa kalacak.