Gazimağusa Belediyesi ile Mağusa Gelişim Akademisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde bugün " Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanmasında Yerel Yönetimlerin Rolü" konulu seminer düzenledi.

Mağusa Gelişim Akademisinde gerçekleştirilen Seminere, DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatma Güven Lisaniler konuşmacı olarak katılarak, uluslararası bütün kalkınma planlarına bakıldığında cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının önemsenen bir hedef olduğunu belirtti.

Lisaniler, Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için uluslararası antlaşmaların yerel yönetimlere verdiği görevleri bulunduğunu belirterek, Anayasa'nın da bunu öngördüğünü kaydetti.

DAÜ Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fatma Güven

Herkesin kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklere sahip olduğunu söyleyen Lisaniler, ülkemizde kadın- erkek eşitsizliği hususuna bakıldığında eşitsizliğin var olduğunun görüldüğünü kaydetti ve bunun emek piyasasında ortaya konduğunu ifade etti.

Emek piyasasında kadının % 30’larda var olduğunu ve halen bunun üstüne çıkılamadığını vurgulayan Lisaniler, kadının karar alma mekanizmasında da sesini duyuramadığını, en can alıcı noktalarda kadının yok sayıldığını dile getirdi ve daha geniş katılımlı mekanizmanın gerekliliği üzerinde durdu.

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin kadına yönelik şiddeti de beraberinde getirdiğini belirten Fatma Güven Lisaniler, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli koşulların saplanmasının önemine dikkati çekti.