KKTC’deki teşvik sistemi nedeni ile tur operatörleri Larnaka Havaalanı’na yönelmiş durumda. Gerek uçak biletlerinin daha ucuz olması gerekse de daha fazla havayolu bulunması nedeni ile Larnaka Havaalanı’na artan bu talep, Kuzey turizmini geriye götürürken, Güney turizmindeki artışa da zemin hazırlıyor.

Yaz tatili nedeni ile yurt dışı tatilini düşünen vatandaş, ülkeye bazı havayolu şirketlerinin de seferlerini azaltması sebebi ile Ercan çıkışlı Avrupa seferlerinin dudak uçuklatan fiyatları nedeni ile gözünü Güney Kıbrıs’ta bulunan Larnaka Havaalanı’na çevirdi. Durum yurt dışında özellikle de İngiltere’de yaşayan ve KKTC’ye tatil için gelmek isteyen Kıbrıslı Türkler için de hiç farklı değil.

Tur operatörleri Güney’e yöneldi

Charter seferlerle birlikte Avrupa piyasasına açılan KKTC’de yeni teşvik sistemi nedeni ile tur operatörleri Larnaka Havaalanı’na yönelmiş durumda. Gerek uçak biletlerinin daha ucuz olması gerekse de daha fazla havayolu bulunması nedeni ile Larnaka Havaalanı’na artan bu talep, Kuzey turizmini geriye götürürken, Güney turizmindeki artışa da zemin hazırlıyor.

Londra’dan Ercan’a inen yolcu sayısında azalış

Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Turizm Dairesi verilerine göre 2016 yılında 8 bin 582 Londra çıkışlı yolcu Ercan Havaalanı’ndan KKTC’ye giriş yaparken, 2017 yılında ise bu sayının 7 bin 668’e gerilediği kayıtlara geçti.

Güney kara kapılarından KKTC’ye geçen Kıbrıslılarda artış var

İngiliz pasaportu ile Güney’den kara giriş kapılarından Kuzey’e geçen Kıbrıslıların 2017 yılındaki oranı 15 bin 389 iken bu oran 2016 yılında 13 bin 873’tü. Raporlara yansıyan rakamlarla, İngiliz pasaportu sahibi olan Kıbrıslı Türklerin Güney havaalanını kullanma oranındaki artış gözle görülür bir oranda hissediliyor.

Bir  yılda giriş yapan 782 bin yolcunun sadece 100 bini Kıbrıslı Türk

Yine KKTC’ye 2017 yılının ilk 5 aylık döneminde hava ve deniz yolu ile toplamda 782 bin 140 yolcu giriş yaparken, bunların sadece 114 bin 948’i KKTC uyruklu yolcu olarak kayıtlara geçti.

Ercan’dan ağırlıklı TC ve 3. dünya ülkeleri vatandaşları giriş yapıyor

Ercan Havaalanı’ndaki girişlerdeki artışlar genelde TC uyruklular ve 3. Dünya ülkeleri olarak görülürken, KKTC vatandaşları ise Güney’i yani Larnaka Havaalanı’nı tercih ediyor.

Larnaka’yı cazip kılan fiyat farkı, saat farkı ve aktarma

Uçak biletleri fiyatları arasında Kuzey-Güney farkından dolayı İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin büyük çoğunluğu Larnaka Havaalanı’nı tercih ediyor. Ercan-İngiltere seferlerinin aktarmalı olması ve saat farkının da Larnaka’ya göre yüksek olmasının yanında uçak bileti fiyatlarının da Larnaka’ya göre hissedilir derecede farkı olması, yolcuların Ercan değil, Larnaka Havaalanı’nı seçmelerindeki en büyük etken.

Larnaka’dan en yüksek 7 bin iken Ercan’dan 16 bin

18 Mayıs 2018 gidiş-20 Mayıs 2018 Pazar dönüş Londra uçak bilet fiyatlar Ercan’da en düşük 1.369 TL iken en yüksek de 16.216 TL. Yine aynı tarihlerde Larnaka Havaalanı’ndan Londra gidiş-dönüş en düşük uçak bileti fiyatı 1.182 TL iken en yüksek ise 7 bin 874 TL olarak göze çarpıyor.

Kuzey-Güney en düşük fark 187 TL, en yüksek fark 8 bin TL

Ercan-Larnaka Havaalanlarından Londra’ya seyahat etmek isteyenler en düşük  uçak bileti fiyatları için 187 TL fark öderken, en yüksek uçak bileti farkı için 8 bin 342 TL ödemek zorunda.