Bakanlar Kurulu Başbakan Tufan Erhürman başkanlığında yaklaşık 3 saatlik bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından alınan kararlar Bakanlar Kurulu Sözcüsü Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay tarafından açıklandı.

TELEKOMİNİKASYON DAİRESİ’NİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Özersay toplantının başında Bayındırlık ve Ulaştırma Müsteşarı ve Telekomünikasyon Dairesi Müdürünün sunum gerçekleştirdiğini kaydetti ve Telekomünikasyon Dairesi’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin politikalarla ilgili bazı önerileri Bakanlar Kurulu’na aktardıklarını belirtti.

Bir yandan alt yapının kamu eliyle yürütüleceği, kamunun esasen altyapıya odaklanacağı ama haberleşme alındaki tüm hizmet sağlayıcılarının altyapı açısından eşit ve kaliteli eşit hizmet almasını mümkün kılacak bir yaklaşım olduğunu ifade eden Özersay diğer yandan üst yapıda yani sabit telefon mobil telefon ve mobil internet açısından hizmetlerin kamu-özel ortaklığı modelleriyle yerine getirilmesi konusundaki önerilerini hükümetle paylaştıklarını, olumlu olumsuz taraflarını ortaya koyduklarını söyledi. Özersay burada temel hedefin internet bakımından geniş bant ve çok daha verimli bir hizmet yaratmak olduğunu da kaydetti.

Özersay, “Alt yapıda esasen kamunun hizmeti yerine getirmesi, üst yapıda ise bir kamu-özel ortaklığı modeliyle çözüm seçeneklerini karşımıza koydular” dedi ve hükümetin bu konuda henüz bir karar üretmediğini ancak çalışmaların belirli bir olgunluğa gelmek üzere olduğunu, ilerleyen günlerde ilgili bakanlıklarla da paylaşarak bir karar alacaklarını kaydetti.

YOLSUZLUK DOSYALARI

Bugün ayrıca Başsavcı Vekiliyle yolsuzluk dosyaları konusunda hükümet adına yaptığı görüşme hakkında Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirdiğini anlatan Özersay, “Gerek polis tahkikat aşamasında gerekse başsavcılıktaki yolsuzluk dosyalarının suç unsuru bulunanlarının en erken zamanda sonuçlandırılması konusunda hükümet takipçi olmaya sonuç alınıncaya kadar ısrarla devam edecek” diye konuştu.

ÖNLEMLER

Hafta sonu ve dün akşamdan itibaren çok yoğun yağışlarla karşı karşıya olunduğunu, bunun bir taraftan olumlu bir gelişme olduğunu ama bir taraftan da geciken altyapı sorunları nedeniyle sıkıntılar yaşandığını kaydeden Özersay, Eğitim Bakanı’nın bazı okullarda eğitim aksamasa da yağıştan yaşanan sıkıntılarla ilgili bilgi verdiğini , bunlarla ilgili tedbir alma yoluna gidileceğini belirtti.

Diğer yandan yoğun yağışlardan Devlet Hastanesinin etkilenmemesi ya da oluşacak etkinin olabildiğince az olması için gerek Kaymakamlık gerek Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığıyla Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken istişareler yaptıklarını; Kaymakamlık, itfaiye ve SSTB’yi koordineli biçimde gerekli tedbirleri almaları yönünde uyardıklarını söyledi.

Şu anda her şeyin kontrol altında görüldüğünü ancak yağışların devam edeceği bilgisiyle ihtiyaç olması durumunda bir kriz masası oluşturacaklarını kaydeden Özersay, toplantı devam ederken ilgili tüm kurumları tedbirli olmaları konusunda uyardıklarını anlattı.

“10 İSTİSNAİ VATANDAŞLIK”

Son yapılan iki bakanlar Kurulu toplantısının devamı niteliğinde toplam 10 kişiye istisnai vatandaşlık verme kararı alındığını da söyleyen Özersay, “İstisnai vatandaşlık verilme kararı alınan kişilerle ilgili 2 kategoriden söz etmek mümkün. Ya ülkemizde doğmuş ve 20 yılı aşkın süredir hayatını burada sürdüren ya da küçük yaşta gelmiş ve 20 yıldan fazla zamandır ülkede yaşayan, anne babası vatandaş olan ama kendisi olamamış çocuklar. Aynı zamanda önemli oranda somut elle tutulur yatırım yapmış olan 2 kişiyle ilgili olarak da karar üretildi” dedi.

Vatandaşlıkların verilme gerekçesinin Bakanlar Kurulu kararı metninde şeffaf şekilde görülecek şekilde Resmi Gazete’de yayınlanacağını söyleyen Özersay, herkesin takip edebileceğini ve denetleyebileceğini de belirtti.

YÜKSEL ÖĞRETİM KURUMLARIYLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI

Özersay yüksek öğretim kurumlarına verilmekten olan teşvik muafiyet ve istisnalarla ilgili bir Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak meclise sevk edildiğini de belirtti.

Özersay, yeni kurulan üniversitelere ilk 5 yılı doldurana kadar veya ilk 5 yıldan önce olsa bile 5 bin öğrenci rakamına ulaşıncaya kadar teşvik verilmesi veya muafiyetlerden yararlanması mümkün olacak şekilde, teşvik, istisna ve muafiyetleri daraltan bir adım atıldığını söyledi ve bu düzenlemeyle devletin kayıplarının önüne geçilebileceğini belirtti.

“TURİZM YATIRIMLARIYLA İLGİLİ TEŞVİK, MUAFİYET VE İSTİSNALAR”

Turizm yatırımlarıyla ilgili verilen teşvik, muafiyet ve istisnalarla ilgili yürütülen çalışmayla ilgili de bir değerlendirme yapıldığını söyleyen Özersay, bu konuda bir değişiklik yasa tasarısı hazırlanacağını ve turizm alanındaki teşviklerle ilgili olarak bir takım de bir takım düzenlemelere gitme adımı atacaklarını belirtti.
Özersay, “Çünkü bu konu artık devlet gelirlerinde ciddi kayıplara yol açmayacak şekilde; bir yandan da turizm ve yüksek öğretimin ekonomimizin en önemli iki ayağı olduğunu dikkate alarak düzenleme yapma yoluna gidiyoruz” diye konuştu.

MARONİT AÇILIMI

Özersay, Derinya ve Aplıç kapılarının açılma sürecinde olduğu gibi Maronit açılımının da mali imkanlar ölçüsünde kademeli olarak hayta geçirilmesinin Başbakanlık koordinasyonunda ilgili bakanlıklarca yürütülmesi kararı alındığını da söyledi ve Cumhurbaşkanlığına bu bağlamda gerekli bilgilerin verileceğini, gerektiğinde de konunun istişare edileceğini kaydetti.

AMATEM

Baklanlar Kurulu’nun madde bağımlılarının tedavisi ve rehabilitasyonu için Çatalköy’de bulunan bir tesisin Sağlık Bakanlığı’nın kullanımına verilmesi konusunda da bir karar ürettiğini kaydeden Özersay, AMATEM’in (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) burada olacağını ve Sağlık Bakanlığı’nın bu tesisi kısa süre içerisinde devreye koyabileceğini söyledi.

6 MAHKUMUN İADESİ

Bakanlar Kurulu’nun ülkemizde suç işlemiş 6 mahkumun Türkiye Cumhuriyeti’ne nakline de karar verdiğini söyleyen Özersay, özellikle belli bazı kriterler çerçevesinde, işlediği suçun cezasının en az üçte birini ülkemizde çekmiş olması ve mağdurunun bu ülkede yaşayan bir kişi olmaması kaydıyla yürürlükteki mevzuata göre mahkumların nakil işleminin yerine getirildiğini ifade etti.

KALKANLI YAŞAM EVİ

Bugün Kalkanlı Yaşam Evi Hasta Bakım Evi konusunda bir karar alındığını da kaydeden Özersay, 15 Aralık itibarıyla Kalkanlı Yaşam Evi Hasta Bakım Evi’nin hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.

ŞHT. HÜSEYİN RUSO’NUN ANITININ BULUNDUĞU YER KONUSU

Toplantıda Şehit Hüseyin Ruso’yla ilgili de karar alındığını söyleyen Özersay, Ruso’nun her yıl anıldığı anıtın da bulunduğu yerin bir mezarlık alanı olarak ilan edilmiş olduğunu; şimdi orasının askeri bölge statüsünden çıkarılacağını belirtti.

Özersay, önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıda ilgili kurulca buranın şehitlik olması kararı alınırsa buranın şehitliğe dönüşeceğini ama kimseye bir ayrıcalık yapılmayacağı için Ruso’nun buraya defnedilmesi yanında başka şehit ve kayıpların da talep olması durumunda şehitlik alanı içerisine defnedilmesinin söz konusu olacağını kaydetti. Özersay, süreç tamamlandıktan sonra oranın bir şehitlik alanına dönüştürüleceğini de söyledi.

OPTİSYENLER YASA TASARISI

Özersay Bakanlar Kurulu’nun uzun yıllardır beklenen Optisyenler Yasa Tasarısı’nı da onaylayarak meclise sevk etme kararı aldığını da söyledi.

Özersay Yabancılara Taşınmaz Mal Satışı konusunda bazı kararlar alındığını da kaydetti ve tümünün şeffaf şekilde resmi gazetede yer alacağını belirtti.