Politis’e göre Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasındaki geçiş noktalarını “sıkı sınır” haline getirmeye karar veren polis son birkaç gündür geçiş noktalarından geçen Kıbrıslı Rumlara kimlik, ödenmemiş ceza ve benzeri borç kontrolü yaparak geçişlerde uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor. Haberde, bu tür uygulamaların çoğu zaman çeşitli devlet birimlerinin yönetici pozisyondaki memurlarının icraatı olmasına rağmen Kıbrıs Hükümetinin resmî politikası olarak nitelendirildiğine işaret edildi.

Habere göre, polis önceki günden itibaren Kermiya geçiş noktasından geçen Kıbrıslı Rumlara devlete ceza ve benzeri borçları olup olmadığını kontrol etmeye başladı. Kermiya geçiş noktasından Kıbrıs’ın güneyine iki şerit halinde akan araç trafiğinin orada tek şeride düşürüldüğü uygulama nedeniyle uzun araç kuyrukları oluştu.Uzun süreli bekleme nedeniyle oluşan rahatsızlık yanında, devlete  borcu olanlardan borçlarını ödemeleri istendi, ödemeyenlerin geçişine izin verilmedi. Birkaç ay önce Kıbrıs’ın kuzeyinde akaryakıt alınmasını önlemek maksadıyla Gümrük Dairesi tarafından, araç yakıt depolarında Kıbrıs’ın kuzeyine giderken ve geri dönerken ölçüm uygulaması yapıldığı hatırlatılan haberde, bu iki uygulamanın, kuzeye geçişlerde ilave sıkıntı çıkarmaya yönelik kararlılığın bir göstergesi olarak nitelendirildi.

Hükümet Prodromos Prodromu’nun bu uygulamalardan haberdar olmadığı yönündeki açıklaması ise “çok şaşırtıcı” olarak nitelendirildi.Habere göre, Prodromu, güneydeki geçiş noktalarındaki yeni uygulamalara ilişkin soruları yanıtında “resmî politikalarının, geçişleri engellemek olmadığını” söylerken, Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı  Yonas Nikolau, “Barikatlardaki kontrollerde hiçbir değişiklik olmadı” ifadesini kullandı.Polis ise bu uygulamalarla ilgili şu açıklamayı yaptı:“Polis, görevi çerçevesinde ve çeşitli bilgileri değerlendirerek suçu önleme ve bastırma maksatlı denetimler yapıyor. Bu çerçevede haklarında tutuklama emri olan kişilerin veya çalıntı araba veya diğer çalıntı malların, uyuşturucu veya benzer madde tasarrufu veya naklinin saptanması için de denetim yapılıyor. Bu tür denetimler barikatlarda da yapılıyor.”Gazete haberinin “İki Şeridi Teke ‘İndirmekte’ Israr Ediyorlar” ara başlıklı bölümünde ise kara geçiş noktalarındaki kimlik ve dolayısıyla ödenmemiş ceza kontrolü uygulamasıyla, bu geçiş noktalarının, hava alanları ve limanlardaki gibi denetlenerek, “sıkı sınır” haline getirilmek isteniyor olabileceğine işaret edildi.

Gazete, polis veya diğer yönetici pozisyonundaki bazı kamu memurlarının, KKTC’den “iki şerit halinde akan trafiği güneyde tek şeride indirmekten keyif aldığının aşikâr olduğunu” da yazdı.