ABD merkezli teknoloji devi Apple, merakla beklenen yeni iPhone modellerini geçtiğimiz hafta düzenlediği lansman ile tanıttı. Lansman da bir diğer merak konusu da yeni işletim sistemi sürümü iOS 12’ydi.

Apple, yeni sürüm iOS 12’yi bu akşam yayınlayacak. Peki, iOS 12’yi hangi iPhone modellerini kapsayacak? İşte güncelleme alacak modeller:

  • iPhone Xs

  • iPhone Xs Max

  • iPhone Xr

  • iPhone X

  • iPhone 8, 8 Plus

  • iPhone 7, 7 Plus

  • iPhone 6, 6S, 6 Plus, 6S Plus

  • iPhone 5S

  • iPhone SE modelleri güncellemeyi indirebilecek.


iOS 12 ile neler değişecek?



Bildirimleri Gruplandırma


iOS 12 yüklediğinizde dikkatinizi ilk çeken şey; bildirim ekranı olacaktır. iPhone kullanıcılarının senelerdir beklediği bildirimlerin gruplandırılması nihayet iOS 12 güncellemesi ile geldi. iOS 12, uygulamalardan gelen bildirimleri ayrı ayrı göstermiyor; grupluyor. Gruplandırılan bildirimleri yönetmenize de izin veriliyor. Basit bir kaydırma hareketiyle ilgili uygulamanın bildirim ayarlarına hızlıca erişip tamamen kapatabiliyor veya sessize alabiliyorsunuz.

 









Rahatsız Etme Modu


 

Gruplandırılan Bildirimler özelliği kadar Rahatsız Etme Modu’na eklenen zamanlama seçeneği de beğenilecektir. iOS 12 ile birlikte Rahatsız Etme Modu geliştirildi. Belli kişi/kişiler haricinde aramalara izin verdiğimiz, uygulama bildirimlerini sessize alan bu modda artık süre ayarlayabiliyor, konum belirtebiliyoruz. Rahatsız Etme ekranında şu kadar süreliğine, şu vakte kadar, şu konumda ve şu etkinlik bitene kadar şeklinde seçenekler karşınıza çıkıyor. Daha da güzeli; bu mod etkinken gelen bildirimler ekrana yansımıyor. Örneğin; gece yatmadan önce bu modu etkinleştirdiğinizde gece boyunca gelen bildirimler sabah kalktığınızda gösteriliyor.

 

 

 

 

 

 
Ekran Süresi



iOS 12’yi yüklediğinizde dikkatinizi çekecek bir diğer yenilik; Ekran Süresi. iCloud destekli çalışan Ekran Süresi, iPhone/iPad cihazınıza ne kadar bağlı yaşadığınızı size gösteriyor. Uygulamalardan oyunlara kategorilendirilmiş şekilde ve detaylı olarak ne kadar vakit harcadığınız grafiksel olarak gösteriliyor. Saat bazlı genel kullanımızı görebiliyor, hemen altından en sık kullandığınız uygulamalara ne kadar vakit harcadığınızı görebiliyor, dilerseniz sınırlama koyabiliyorsunuz. Kullanım süresi belirlediğiniz uygulamalar için süre dolduğunda tepeden bir hatırlatma bildirimi iniyor, ekran kararıyor ve uygulama kapanıyor. Belli uygulamalar ve aramalar dışında telefona bakmamak istiyorsanız bunun için bir seçenek, uygulama ve kategori bazlı günlük kullanım limiti koymanız için ayrı bir seçenek, içerik ve gizlilik ayarlarına ilişkin bir seçenek Ekran Süresi altında yer alıyor. Tüm bu ayarlar için daha önce kullandıysanız sınırlama parolası gibi bir parola belirleyip sizin dışınızda değişiklik yapılmasını engelleyebiliyorsunuz.
FaceTime Grup Görüşme



 

 

iPhone kullanıcıları arasında yaygın olan FaceTime’a grup görüşme (grup arama) özelliği iOS 12 ile geldi. Güncellenen FaceTime, tek oturumda 32 kişiye kadar görüntülü ve sesli görüşme imkanı veriyor. Sohbete dahil olan kişileri kutucuk formunda görüyorsunuz. Konuşan kişiler için kutucuk büyüyor ve o kişiye odaklanıyorsunuz. Mesajlar uygulamasındaki grup başlığından Grup FaceTime başlatabiliyor veya istediğiniz zaman sohbete katılabiliyorsunuz.

 

 

 

 

Memoji

iPhone X ile beraber bildiğiniz üzere Animoji’ler hayatımıza girdi. iOS 12 ile yeni Animoji’lerin eklendi ve kendi emoji’nizi yapmanıza izin veren yeni Memoji özelliği geldi. Animoji’lerin özelleştirilebilen sürümü diyebileceğimiz Memoji, Samsung’un AR Emoji’sinden farklı olarak istemediğiniz kadar özelleştirme seçeneği (gözlük, küpe, göz rengi, ten rengi, lens, aklıma şu anda gelmeyen onlarca seçenek hassas renk ayarı ile geliyor) sunuyor. Animoji’yi kullanan iPhone X kullanıcıları için koala, kaplan, hayalet ve bir çeşit dinazorun eklendiğini belirtelim.


 

 

 
Siri Kestirmeler

Akıllı asistan Siri’yi kullanıyorsanız iOS 12’yi yüklemek için bir sebebiniz daha var. Yeni eklenen Siri Kestirmeler, günlük rutinlerinizi üçüncü parti uygulamalarla akıllıca eşleştirerek ihtiyacınız olduğunda uygun kestirmeler sunuyor. Bu ne anlama geliyor? Her sabah kalktığınızda, işe/okula gittiğinizde, eve vardığınızda yaptığınız rutin işleri artık sizin yerinize Siri yapıyor. Uygulama içerisinde Galeri sayfasında hazır kestirmeler mevcut lakin kendiniz de oluşturabiliyorsunuz.
Gizlilik v Güvenlik

iOS 12, gizlilik ve güvenlik noktasında da gelişmeler içeriyor. Safari artık izniniz olmadan sizi takip eden web sayfalarındaki paylaş butonu ve yorum widget’ları önlüyor. Ayrıca cihazınızın benzersiz karakteristiklerini toplayarak webde olmadık sayfalarda size uygun reklamları karşınıza çıkaran reklamverenlere de geçit vermiyor. Kısacası çerezler ve web site verilerinizi haberiniz olmadan toplayarak ürün reklamları çıkaran kişi/kişilere karşı koruma altında olmanızı sağlayan Safari tarayıcı, hem iOS hem de macOS kullanıcıları için bu güncellemeyi aldı. Safari’den bahsetmişken artık tüm uygulamalarınız ve web siteleriniz için tahmin edilmesi güç, karmaşık, benzersiz şifreler Safari ve uygulamalarınızda otomatik olarak oluşturulup kaydediliyor.
Fotoğraflar

iOS 12 ile stok uygulamalar yenilendi ancak bunlar arasından en çok kullanılan Fotoğraflar uygulaması olduğundan bundan bahsetmek gerek. Fotoğraflar uygulamasında artık bir şeyler yazmaya başladığınızda sen etkinlik, kişi ve mekanlar için öneriler gösteriliyor. Sevdiklerinizle geçirdiğiniz özel anlara, kişilerinizin ve evcil hayvanınızın fotoğraflarına, gittiğiniz yerlerde çekildiğiniz fotoğraflara ulaşmak artık daha kolay. Anlarına ulaşmak kadar paylaşmak da kolay. Yeni Sizin İçin sekmesi, en iyi anlarınızı toplayarak kişilerinizle paylaşmanız hususunda önerilerde bulunuyor.