ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik saldırısının bugün son bulduğu ve ‘şimdilik’ kara harekatı düşünülmediği belirtildi.

ABD, İngiltere ve Fransa, dün gece Suriye rejimine yönelik saldırı gerçekleştirdi.

Saldırı kapsamında başkent Şam yakınında bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus’un batısında yer alan bir kimyasal silah deposu ile kimyasal silahlarla ilişkili bir komuta merkezinin vurulduğu bildirildi.
Pentagon, “Kararlılığımızın altını çizdik. Esad alması gereken mesajı aldı. Kimyasal silah kullanılmaması için adım atıldı. Nokta atışı operasyonu gerçekleştiriliyor. Harekatın hedefi Suriye hükümeti. Hava harekatı bugün için son buldu” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı, Suriye’de vurulan hedeflerin Şam’da bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus’ta kimyasal silah depoları olduğunu söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye rejimine karşı yürütülen ilk dalga saldırının sona erdiğini açıkladı. ABD Savunma Bakanı Mattis, ABD’nin müttefikleri ile görüşmeye devam ettiğini ancak şu anda ek saldırı yapma planlarının olmadığını söyledi.

Bombardımanda Şam’da 9 olmak üzere Humus, Hama ve Dera’da toplam 16 noktanın vurulduğu, hedef alınan noktalardan ikisinin terör örgütü Hizbullah’a ait olduğu bildirildi. ABD’nin Tomahawk atışlarını Kızıldeniz’de konuşlu gemilerinden gerçekleştirdiği kaydedildi. Bombardımanda ise B1 bombardıman uçaklarının kullanıldığı belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Esed rejimine yönelik saldırısına tepki gösterdi.

Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Önce Suriye halkı için Arap Baharı kullanıldı, ardından DEAŞ, şimdi de ABD’nin akıllı füzeleri. Uzun yıllar terörist saldırıları altında ayakta kalmaya çalışan egemen devletin başkentine darbe vuruldu.” ifadelerini kullandı.

Esed rejiminden yapılan açıklamada “ÜSler zaten boşaltılmıştı, maddi hasar var” denildi