Ülkemizde cep telefonu alanında (GSM) esas rekabeti getirecek olan “numara taşıma” dönemi, 22 Ocak 2018’de başlıyor.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK), cep telefonlarında numara taşımanın 22 Ocak 2018’de olacağına yönelik bilgiyi, ülkemizdeki iki GSM şirketi olan KKTC Telsim ve KKTCELL’e bildirmiş durumda.

Numara taşıma döneminin başlamasıyla, cep telefonu aboneleri, istemesi halinde, baştaki GSM operatörünün kodunu değiştirmeden aynı telefon numarası ile diğer operatöre geçebilecek. Numara taşımanın devreye girmesi ile operatörler arasında kıyasıya bir rekabetin başlaması ve fiyatların aşağıya düşmesi hedefleniyor.

Numara taşıma döneminin yaklaşmasıyla, abonelerin karşı operatöre geçişlerini engellemek için bilgilendirme veya ilk geçiş yapanlara hediyelerle, GSM abonelerini cezbetmeye çalışmaları da dikkat çekiyor.

Öte yandan kendi GSM abonelerinin karşı operatöre geçmesini engellemek için abonelerine telefon açarak aylık paketi olanları yıllığa çevirmek isteyenler de oluyor.

Ocak 2018’de geçiş başlıyor

KIBRIS’a açıklama yapan BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, numara taşıma ile ilgili testlerin sürdüğünü ve 22 Ocak 2018’de geçişin başlayacağını söyledi.

Operatörlere yazdıkları yazıda, 22 Ocak’ta abonelerin numara taşımak için müracaat edebileceklerini, bir abonenin geçişinin en geç 3-4 gün içerisinde yapılabileceğini anlatan Bürüncük, geçişin, tüzükte belirlenen kritere göre yapılacağını belirtti.

Bürüncük, ihalenin altı ay önce yapıldığını ve merkezi yapıyı kurum olarak kendilerinin üstlendiğini ve merkezi sistemi kurum olarak kendi imkânları ile yaptıklarını, operatörlerin de kendi merkezlerinde, kendi sistemlerini kurmaları gerektiğini kaydetti.

Kendilerinin aralık ayı içerisinde ilgili firmadan numara taşıma sisteminin yazılımını teslim aldıklarını ifade eden Bürüncük, yazılımlar ilgili testlerin sürdüğünü ifade etti.

Numara taşıma işleminin “abonelerin cep telefonu numaralarını değiştirmeden, hizmet aldıkları operatörün değiştirilmesinin sağlanması” olduğunu anlatan Kadri Bürüncük, “Cep telefonu aboneleri, kullandıkları operatörün kodunu (0542, 0533) değiştirmeden istediği operatöre geçiş yapabilme olanağına kavuşacak” dedi.

“İstenilen operatöre, istenildiği zaman geçilebilecek”

Bürüncük, sistemin devreye girmesinden sonra bir operatörden memnun olmayan abonenin “Numaramı herkes bilir, değiştirsem beni kim bulacak” endişesini artık yaşamayacağını kaydetti.

Sistemin hem tüketici açısından bir yarar sağlayacağını, hem de istediği zaman baştaki operatör numarasını bile değiştirmeden herhangi bir operatöre geçiş yapmayı sağladığını anlatan Bürüncük, “Başındaki operatör kodu 0533 iken aynı kod ile istenirse KKTC Telsim’e veya 0542 iken KKTCELL’e hiçbir numara değiştirmeden geçilebilecek. Sadece karşı operatöre gidip bir imza atılacak. Bununla ilgili kurallar tüzükte belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

Tüketicinin istediği zaman, istediği operatöre geçebileceği gibi numara taşıma olayının rekabeti artıracağını ifade eden Bürüncük, GSM operatörlerinin “Bu bana bağlıdır. Kolay kolay gidemez” düşüncelerinin ortadan kalkacağını belirtti.

Sistem nasıl işliyor?

Testlerin çok detaylı olduğunu anlatan Bürüncük, bugüne kadar bir sıkıntının olmadığını, her şirketin yazılımını farklı firmalar yaptığı için sistemin bir bütün olarak çalışması gerektiğinden bu testlerin yapıldığını kaydetti.

Bürüncük, şöyle devam etti:

“Abone taşıma için hangi operatöre gitmek istenirse oraya müracaat yapılacak. Müracaat halinde mevcut olduğunuz operatöre sistem üzerinden gerekli bilgiler gönderilecek. Bağlı olunan operatör, gelen bilgilerin doğru bilgiler olup olmadığına bakacak. Abonenin geçiş tarih ve saatini de dikkate alarak, en uygun geçiş saatini, ne zaman yapılacağını sisteme bildirecek ve bu bilgi sistem üzerinden dağıtılacak. O saatten sonra çağrılar yeni gidilecek operatöre aktarılsın diye. Sistem sürekli bize bağlı olarak çalışacak.

Numaranın başındaki ilk üç numaraya bakarak abone Telsim veya KKTCELL’de mi anlaşılmayacak. Buraya bakarak yönlendirme yapılmayacak. Sistemden her numara tek tek kontrol edilerek sistemde hangi operatörde olduğu kontrol edilerek ona gelen çağrı şu anda mevcut olduğu operatöre yönlendirilecek.

Tüm muhasebe ve faturalama işleri de bu bilgiye göre düzenlenecek.”

“Sistem rekabet getirecek”

Bürüncük, numara taşıma sisteminin hayata geçmesinin ardından ülkede GSM sektörüne de rekabet getireceğini belirtti.

Operatöründen memnun olmayan bir abonenin kendisini arayan herkesin bundan etkilenmeden hemen operatörünü baştaki kod numarası (0542- 0533) değişmeden değiştirebileceğini söyleyen Bürüncük, bunun operatörünü değiştirmek isteyen abonelere kendilerinden ayrılmaması için GSM şirketlerin tarafından çeşitli teklifler de yapılabileceğini hatırlattı.

Telefon Dairesi, sistemi halen kurmadı

Bürüncük, numara taşımalar olmadan önce benzer altyapının hem GSM’cilerin hem de Telefon Dairesi’nin kendi sistemlerini kurmalarını istediklerini, ancak halen Telefon Dairesi’nin bunu bugüne kadar yapmadığını söyledi.

KKTC Telsim ve KKTCELL yanında Türkiye’deki kullanıcılar ile de testlere başladıklarını, aksayan tek tarafın Telefon Dairesi olduğunu belirten Bürüncük, “Kendinin taşıdığı çağrılar ve sabit telefondan başlayan mobil aramalarını doğru operatöre göndermesi gerekiyor. Doğru operatöre bu çağrılar gitmezse, çağrının başarısız olma tehlikesi var. Bu konuya çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Ücret alınmayacak

Numara taşınabilirliği kapsamında verici haberleşme sağlayıcı, numarasını taşıyan aboneden herhangi bir ad altında bir defalık veya dönemsel olarak ücret talep edemeyecek.

Numara taşınabilirliğine ilişkin haberleşme sağlayıcıları arası ücretler, yasa, yasa uyarınca çıkartılan ilgili mevzuat ve/veya kurul kararlarına ve kurallara aykırı olmayacak şekilde kendi aralarında karşılıklı müzakere edilerek serbestçe belirlenebilecek.

Tüzükte haberleşme sağlayıcıları, taşınmış bir numaraya doğru başlattıkları veya taşıdıkları çağrıların, alıcı haberleşme sağlayıcıya bu tüzük altında çıkartılan mevzuat ve düzenleyici işlem kuralları uyarınca doğru bir şekilde yönlendirilmesinden sorumlu tutuluyor.

Taşınmış numaralara yapılan çağrıların, uluslararası standartlarla belirlenen çağrı kurulma sürelerine uygun olarak yönlendirileceği belirtiliyor. Ayrıca haberleşme sağlayıcıları, şebekelerinden başka bir şebekeye veya başka bir şebekeden kendi şebekelerine taşınan numaralarla ilgili olarak ocak ve temmuz aylarının sonuna kadar geriye dönük altı aylık olacak şekilde bilgileri içeren raporlarını kuruma gönderme zorunluluğu bulunuyor.

Genel ilkeler bağlamında ise numara taşınabilirliği kapsamında, aboneye doğrudan yansıyabilecek ücretler, abonelerin bu hizmeti almalarını engelleyici nitelikte olamayacak.

KKTC Telsim kampanyaya başladı

1995 yılının ağustos ayında ülkemizde GSM şirketini kuran ve vatandaşları cep telefonu ile buluşturan KKTC Telsim, numara taşıma işlemleri konusunda reklam, tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına başladı.

Bu konuda www.numaralaraozgurluk.com isimli internet sitesi de açan KKTC Telsim, sitede “numara taşıma nedir?”, “numara taşıma nasıl yapılır” sorularına cevap verilirken, numara taşımada KKTC Telsim’e geçecek ilk bin kişiye çeşitli hediyeler verileceği de belirtiliyor.

Aylık paketlere bağlı abonelere “yıllık paket” söylenmeden onay isteniyor

Gazetemizi arayan Kuzey Kıbrıs Turkcell abonesi vatandaşlar, KKTCELL’in müşteri hizmetlerinden arandıklarını ve aylık paket fiyatlarında küçük bir indirim yapılarak kendilerinden yıllık pakete geçmek için taahhüt istediklerini ifade etti.

Bu teklif yapılırken kendilerine işlemin yıllık olarak taahhüt yönünde yapılacağının söylenmediğini, sorulduğu zaman ise “yıllık” dendiğini iddia eden vatandaşlar, bunun numara taşımada karşı operatöre geçilmesini önlemek için yapıldığını düşündüklerini ifade etti.

Rekabet Kurulu’nu bu konuda göreve davet eden vatandaşlar, aynı ailede KKTC Telsim abonesi olanların ise bu konuda bir telefon almadıklarını da söyledi.