Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, innovasyon ve girişimciliği arttırmak, marka ve patent üretmek, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirerek teknolojik ve rekabetçi bir ekonominin sağlanması amacı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası ortaklığında, 2005 yılında kurulan Gazimağusa Teknoloji Geliştirme Bölgesi (GMTGB) Genel Kurulu, geçtiğimiz günlerde Lefke Avrupa Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.



Teknopark Genel Kurulu’na,  GMTGB-Teknopark ortakları olarak, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, Kıbrıs Türk Sanayi Odası adına aynı zamanda Yönetim Kurulu Üyesi olan Atilla Bulancak ve DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova, LAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Akın Cellatoğlu ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası Sekreteri Doğa Dönmezer ile Yönetici Şirketi Yönetim Kurulu Üyeleri Necdet İcil, Prof. Dr. Işık Aybay,  Prof. Dr. Mustafa Tümer, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Rıza, Yrd. Doç. Dr.  Mehmedali Egemen katıldı.

Prof. Dr. Necdet Osam, Teknopark’ın uzun bir süre pasif durumda kaldığını, kendileri yönetime gelince tekrar canlandırmaya çalıştıklarını, artık genç akademisyen ve öğrencilerinin girişimci ve yenilikçi arzularına özel önem verdiğini ve bu konuda oldukça büyük destekleri olduğunu söyledi. Geçen yıl, genç bir akademisyenin öğrencileri ile birlikte ürettikleri elektrikli araç ile TÜBİTAK yarışmalarında En İyi Tasarım ödülü aldıklarını söyleyerek, verimliliği arttırılmış bir araçla, bu yılki yarışmaya katılacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, LAÜ’nün akademik kalite noktasında çıtasını her geçen yıl daha da yukarılara çıkardığını, üniversitenin bulunduğu bölgeye bağlı olarak, tarım teknolojileri konularında yenilikçi bir çalışmanın geliştirilmesi ve bu alanda projeler üretilmesinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Yükselen, yerleşkede, bu konuda Teknopark bünyesine bağlı bir araştırma ve geliştirme alanının yaratılabileceğini ifade etti.



Kıbrıs Türk Sanayi Odası Temsilcisi Atilla Bulancak, konuşmasında birlikteliğin önemine vurgu yaptı. Teknopark olgusunun ülke ekonomisi için oldukça önemli olduğunu kaydeden Bulancak, kendilerinin 2006 yılında Teknopark bünyesinde yer alan ilk şirketlerden olduklarını ifade etti. Bulancak, Teknopark bünyesinde çalışmanın kendilerine gerek teşvikler, gerekse uluslararası işbirlikleri ile diğer yenilikçi firmalarla ilişkiler açısından oldukça olumlu olduğunu söyledi. Bulancak, ayrıca zaman içerisinde diğer ülkelerde Teknopark yasalarının teşvikler açısından daha cezbedici hale getirilmesinden dolayı şirketlerin Teknopark’tan ayrılmalarına neden olduğunu da dile getirdi.

Kuruluşundan beri Teknopark Yönetici Şirketi Yönetim Kurulu içerisinde yer alan Prof. Dr. Işık Aybay, ilk kuruluş yıllarında Argela, Enot, Gate gibi yenilikçi ürünlerini Teknopark bünyesinde  geliştiren firmaları barındıran Teknoparkın, Türkiye’de ve diğer ülkelerde daha çekici teşvikler ile donatılan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasaları ile şirket kaybı yaşadığını belirtti. Prof. Dr. Aybay,  bu nedenle en erken bir zamanda yeni ve yatırımcıyı, girişimciyi cezbedici Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası ile Araştırma ve Geliştirme Yasası’nın yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Necdet İcil, pasif durumda kalan Teknopark’ın, yeni yönetimin desteği ile 2016 yılında yeniden aktif hale geçirildiğini, 2015 yılında 3 şirket barındıran Teknopark’ın, bugün 8’i akademik personel şirketi olmak üzere 18 şirkete ulaştığını söyledi. İcil, genç girişimcilerin şirketlere en doğru şekilde mentorluk yapmaya, genç şirketlere proje hazırlama ve sunma konusunda eğitimler sağlamaya ve ürün üretme konusunda onları yönlendirmeye çalıştıklarını bildirdi. İcil, iki genç girişimci firmanın ArGe fuarına gönderildiğini ve firmaların bu tür girişimcilik yarışmalarına nasıl katılacakları hakkında bilgi sahibi olmaları sağlandığını ifade etti. Gerek KOBİGEM tarafından koordine edilen TEB ve Çukurova Ajansı hibe programlarına ve gerekse AB tarafından sağlanan hibe programlarına, Teknopark şirketlerinin katılımının sağlandığını ve bu programlardan 4 şirketimizin yararlandığını dile getiren İcil, bu yıl açılan AB hibe programlarına da 6 proje sunacaklarından bahsetti. Geçtiğimiz yıl içerisinde Mersin ve Marmara Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yöneticilerinin Teknopark’ı ziyaret ettiklerini ve olası işbirliği konuları görüşüldüğünü söyleyen İcil, Avrupa’nın en büyük Teknopark’larından Nice Sophia-AntiPolis ve Parc Science Louvain ile bilişim teknolojileri konularında  işbirliği protokolü imzalama aşamalarına gelmiş olduklarından da bahsetti. Giderek artan talep karşısında yerleşim sorununu, DAÜ Rektörlüğünün olumlu girişimleri ile çözmeye çalıştıklarını bildirdi. Yasaların oldukça önemli olduğunu, bu konuda geçen yıl çok uğraşıldığını ve tam mutabakat halinde iken seçimler nedeni ile yasa çalışmalarının aksadığını bildirdi. Bu yıl içerisinde bu konuda zaman harcanılması ve gerekli mercilere öneminin vurgulanması konusunda çalışmalar yapılacağını söyledi. İcil, ülkede artık üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanması ve bunun odağının Teknoparklar olması ve bu süreçte Gazimağusa Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin lokomotif durumda olması gerektiğinden söz etti.

Toplantıda şirketin 2017 Faaliyet Raporu ve Mali Bilançosu hakkında Yönetim Kurulu Başkanı bilgi verdi, rapor ve bilançolar okundu ve oy birliği ile onaylandı. Genel Kurul, temenni ve dileklerle saat 13:30 da son buldu.