Mağusa Belediyesi Sağlık Birimi Amiri İlke Sabit Soyer sulak alanlarda çevre dostu yöntemlerle sivrisineklere karşı mücadele ettiklerini ve bu mücadelenin önemini anlattı. Soyer, Mağusa bölgesindeki göletler, boş araziler ve inşaatların bodrumlarında biriken sular da dahil olmak üzere Mağusa Belediyesi hudutları içerisinde kalan tüm kullanılmayan havuzlar ve buna benzer sulak alanlarda sivrisinek mücadelesine başlanıldığını belirtti.



Soyer, bu yıl ülke genelinde olduğu gibi Mağusa Belediyesi sınırları içerisinde kalan alanın ciddi şekilde yağış aldığını ve bu artan yağış miktarına bağlı olarak göletlerde ve su birikintilerinde sivrisinek yuvalama alanlarının genişlediğini söyledi.

İnsan ve çevre sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanıyoruz

Soyer, “Sulak alanlar bu sene yağışlar nedeniyle genişlediği için sinek sivrisinekler ve diğer haşerelerin üreme alanları çoğalmıştır. Biz buna önlem alarak ilaçlama faaliyetlerine sinekler henüz larva aşamasındayken başladık. Özellikle göletler larvalar için çok iyi bir alan oluşturduğunu biliyoruz. Gölet sivrisineklere yuva olduğu gibi aynı zamanda kuşlar içinde bir yaşam alanıdır. Bu yüzden insan ve çevre sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanıyoruz.” dedi.



Çevre Dostu Biyolojik İlaçlama Yöntemleri Kullanıyoruz

Mağusa Belediyesi Sağlık Birimi Amiri İlke Sabit Soyer göletlerin çok büyük bir alanı kapladığını ve bu alanda yapılan sivrisinek mücadelesinin AB Biyosidal direktifte onaylı modern yöntemlerle çevre ve insan sağlığına zarar vermeden biyolojik ilaçlama uygulaması yapıldığına dikkat çekti.
Soyer “Göletlerin içinde bulunan kurbağalara, kelebek, arı, balık ve hatta en küçük organizmalardan olan su perilerine zarar vermeden sadece sivrisinek ve ot sineklerinin larvalarına etki eden biyolojik ilaçlarla müdahale ediyoruz.“ dedi.

Halkımızın desteğini bekliyoruz

İlaçlama yöntemi olarak tamamen biyolojik ilaçlar kullandıklarını ve insan sağlığına zarar vermeyen doğa dostu yöntemlerle ilaçlamalar yaptıklarına vurdu yapan Soyer sivrisinek mücadelesinde halkın desteğini istedi.
Soyer “Bizlerin yaptığı ilaçlamalar sivrisinek sorununun çözümünde tek başına yeterli değildir. Vatandaşlarımızda dikkat etmesi gereken bir takım hususlar var. Su depolarının kapalı bir şekilde muhafaza edilmesi, evlerindeki lagar kapaklarının kapalı olup kırık kapakların değiştirilmesi gerekmektedir. Boş saksı veya lastik gibi materyallerin içeresindeki su birikintileri sivrisinek ve diğer haşerelere yuva oldukları için içindeki sular sık sık değiştirilmelidir.” Dedi. (MHA)