Girne’nin kalbine kurulmak istenen okulun “imam hatip” değil, “kolej” olacağı açıklandı. Açıklamada Eğitim Bakanlığı ile vakfın işbirliğinde bir girişim yapılacağı kaydedilirken Milli Eğitim Bakanlığı’na resmi bir başvuru olmadığı öğrenildi


KİM KARAR VERDİ: Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, planlanan okulun “fakir öğrencilerin kaliteli eğitim alması için” tasarlandığını belirtti. Ancak, ihtiyaçla ilgili kararı Milli Eğitim bakanlığı vermedi. Bakanlığa resmi bir başvuru yok

BEROVA REDDETTİ: Milli Eğitim eski bakanı Özdemir Berova, okulla ilgili resmi bir başvuru almadıklarını söyledi. Berova, görev süresi içerisine, “konunun konuşulduğunu” ama ortada bir karar ya da başvurunun olmadığını vurguladı. Berova, yapılacak projenin kamu ile ilgisinin olmayacağını da ekledi

BENTER AÇIKLADI: Havadis’in üç gündür gündemde tuttuğu 70 dönümlük vakıf arazisi ile ilgili açıklama yapıldı. Benter, “bu tartışma ile vakıflar idaresinin tartışılmamasını” istedi, “vakıf ruhuna uygun, fakir öğrencilerin kaliteli eğitim alacağı bir proje üzerinde” çalışıldığını söyledi

Girne’nin kalbine kurulmak istenen okulun “imam hatip” değil, “özel bir kolej” olacağı açıklandı.

Vakıflar İdaresi Müdürü İbrahim Benter, dün yaptığı açıklmada Eğitim Bakanlığı ile Türk Maarif Vakfı’nın işbirliğinde ihtiyaçlı ailelerin çocuklarının bu okulda okutulacağını belirtti. Milli Eğitim eski bakanı Özdemir Berova ise görev süresi içerisinde konunun ham bir konu olduğunu hiçbir başvurunun kendilerine yapılmadığını söyledi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Girne veya başka bir bölgede dini vasıflı okul yapılmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının da kaliteli eğitim alacağı, uluslararası nitelikte okul yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Benter, Havadis gazetesinde, önceki gün, “Girne’nin Kalbine İmam Hatip” başlığıyla, dün de “Kent parkına hayır, imam hatipe evet” başlığıyla verilen haberler üzerine şu açıklamayı yaptı: “Haberde iddia edildiği gibi, ne Girne’de ne de başka bir bölgede dini vasıflı bir okul yapılması söz konusu değildir. Türkiye Maarif Vakfı ve KKTC Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının da kaliteli eğitim alacağı bir okul yapmayı hedeflemektedir. Anaokuldan lise seviyesine kadar, kaliteli, uluslararası nitelikte eğitim kompleksi yapılacaktır.

Kiralama 10 yıllık


Vakıflar İdaresi’nin konuyu Bakanlar Kurulu’na götürme ihtiyacı duymadığı da ifade edilirken, Türk Maarif Vakfı ile Vakıflar İdaresi arasında yapılan sözleşmenin 10 yıllık bir sözleşme olduğu kaydedildi. Açıklamada “Söz konusu haberde, Girne’de okulun yapılacağı arazi konusunda verilen bilgiler de gerçeği yansıtmamakta; 10 yıllık kiralama kararı Vakıflar Yönetim Kurulu’nda imzalanmış olup, kararın, Bakanlar Kurulu’na gönderilmesi ise gündemde değildir” denildi.

“Hedef, kaliteli eğitim verecek bir okul”


Benter şöyle devam etti: Türkiye Maarif Vakfı, ‘KKTC Uluslararası Maarif Okul Projesi’ ile Girne Ozanköy’de anaokul, ilkoku ve lisenin olacağı uluslararası bir eğitim kompleksi inşa etmeyi hedeflemektedir. Bu proje ile Türkiye Maarif Vakfı’nın eğitim standartlarına uygun okul inşa edilecek ve KKTC’den her yaştan öğrenci grubuna ulaşma imkanı sağlanacaktır. Eğitim dili belli bir seviyeden sonra İngilizce olacak, ihtiyaç hissedilen diller seçmeli olacak. Mezunlara, Avrupa’da lisans ve lisan üstü eğitim imkanı sağlanacak. Okul bünyesinde hobi bahçesi, spor sahaları, tenis kortu alanları ve mutfak, drama, müzik, resim, masal, matematik, mekotranik alanlarını barındıran Yaşam Becerileri Eğitim Merkezleri ve Gençlik Merkezleri ile öğrenciler hayata hazırlanacaktır. Mezun öğrencilerin Avrupa ülkelerinde üniversite tahsili yapmaları teşvik edilecek ve kariyer imkanları sunulacaktır. Durum bu iken, siyaset üstü bir kurum olan, 2017 yılında 4 milyon TL’nin üzerinde hayır işleri yaparak toplumun her kesimine dokunan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin, gerçeği yansıtmayan yayınlarla yıpratılmaması temennimizdir.”

Denktaş: Böyle bir planlama yok


Maliye Bakanı Serdar Denktaş Girne’de Vakıflar İdaresi tarafından Türk Maarif Vakfı’na kiralanan arazi konusunda Bakanlar Kurulu’nun herahngi bir planlamasının olmadığını söyledi. Denktaş, Bakanlar Kurulu’nun gündemine bu konunun hiç gelmediğini ifade ederek Maliye Bakanı ve mevcut Eğitim Bakanı olarak konudan haberi olmadığını söyledi.

Berova: Benim dönemimde başvuru olmadı


Milli Eğitim eski bakanı Özdemir Berova, kendi dönemi içerisinde bakanlığa resmi bir başvurunun gelmediğini ifade ederek herhangi bir işlemin başlatılmadığını söyledi.

Berova, Bize böyle bir başvuru olmadı. Bu projenin özel bir proje olduğunu düşünüyorum. Kamusal alanda bir olay olmayacak. Sadece bir kez bu konuyla ilgili bazı yetkililerle konuşma yaptık. Bildiğim kadarıyla ham bir düşünceydi. İşlemleri başlatılmış değildi. Ülkede imam hatip yapılması gibi bir konu olduğunu sanmıyorum, bizim eğitim sistemimizde imam hatip tarzı bir kavram yok” dedi

KTÖS: Tam bir provokasyon


Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası  (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil,  Girne ve Gazimağusa’ya imam hatip okulu açılması için girişim başlatıldığını savunarak, Girne’de okul sıkıntısı yaşanırken, imam hatip okulu yaptırılması için başlatılan girişimin tam bir provokasyon olduğunu kaydetti ve bu karar geri alınıncaya kadar eylemlilik sürecine gideceklerini duyurdu.

Elcil yaptığı yazılı açıklamada, “eğitimin alt yapı ihtiyaçları göz ardı edilirken, dini yatırımlara ve gerici eğitime çanak tutan Eğitim Bakanlığı üzerinden başarılı olamayan TC bakanları, tarikatların yönetimindeki Vakıflar İdaresi’ni bu maksat için kullanmaktadır” iddiasında bulundu.

Lefkoşa’da açılan imam hatip okulu için vakıf adı altında faaliyet gösterilirken, şimdi de Girne’de Vakıflar İdaresi’ne ait 70 dönümlük arazinin, Türkiye’deki bir vakfa devredilerek üzerine imam hatip okulu yapılması için girişim başlatıldığını savunan KTÖS Genel Sekreteri Elcil, şöyle devam etti:

“Kıbrıslı Türk toplumuna ait Vakıflar İdaresi, yönetim kurulu üyelerinin marifeti ile tarikatların hizmetine sokulduğu gibi, Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluklarını da üstlenmeye başlamıştır. Girne’de okul ve sınıf yokluğu nedeni ile 83 öğrenci ders yılı başından iki ay sonra okula başlamıştır. Mevcut sınıflar 35-40 öğrenci ile ders yapmaya çalışırken, “okul yapacak arazi yok” diyenler, her nedense 70 dönüm araziyi tarikatlara okul yapılması için bulabiliyorlar.”
Elcil, tarikatların toplumu ve çocukları teslim almasına asla müsaade etmeyeceklerini de söyledi.