Soçi’deki Üçlü Suriye Zirvesi’nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bir araya geldi. Zirve sonrası üç lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, “İdlib’de çatışmasız bölge kurulması geçici önlem” dedi. Ruhani de “Suriye’de çözüm askeri olarak değil siyasi olarak mümkün. Türkiye’nin güvenliğine önem vermeliyiz” açıklaması yaptı. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Suriye’de çözüm umudu hiç bu kadar filizlenmemişti” vurgusu yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye’deki krizin çözümü için önemli çalışma alanları belirlediklerini ifade ederek ‘Suriye’de terörle mücadele ve insani durumun iyileşmesi için çalışacağız’ dedi. Toplantıda, Suriye krizinin çözümüyle ilgili önemli çalışma alanları belirlediklerini ve ABD’nin çekilme planlarını değerlendirdiklerini belirten Putin ‘Hemfikiriz ki ABD askeri çekilecekse olumlu bir adım olacak’ dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD çekilse de Suriye’deki müdahalesini sürdüreceğini belirterek ‘Türkiye’nin güvenliğine önem vermeliyiz” dedi.

Ruhani, üç ülkenin ortak amacınınterörizmle mücadele ve Suriye’de barış olduğuna da vurgu yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Yeni insani krizlerin yaşanmasını istemiyoruz. İdlib muhtırasıyla üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Üç garantör ülke olarak siyasi çözüm yolunda ciddi mesafeler aldıklarını belirten Erdoğan, ‘siyasi çözüm umutları hiç bu kadar filizlenmemişti. Denizi geçmişken derede boğulmamalıyız” diye konuştu.