İnterrail tutkunları ve tren aşıkları bu rotayı mutlaka ama mutlaka gözden geçirmeli, hatta mümkünse interrail yolculuğuna zaman elveriyorsa Bernina'yı da eklemeli. Gördüğünüz güzellikleri uzun süre unutamayacağınızı garanti ediyorum.

 

Fotoğraflarını gördüğüm an aklımda yer etmişti Bernina hattıyla yollara düşmek. Hali hazırda zaten birkaç kez interrail yapmış, uzun veya kısa –hiç fark etmez, önemli olan hep yolculuktur zaten- tren yolculuklarını sevdiğimi kendime çoktan ispatlamıştım. O nedenle nefes kesen tren rotalarında birini gerçekleştirmek üzere İsviçre’nin Davos şehrinden yolculuğuma başlayıverdim.

Bernina rotası, İsviçre ve İtalya arasında bütün görkemiyle uzanan Alp Dağları’nı çeşitli göl, orman, dere ve şelale manzaraları arasında geçme imkanı sunan demir yolu hattına verilen isim. Bu rota, 2008 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınmış. Yolculuk, express veya yerel trenlere binmenize göre değişerek- toplamda dört-altı saat arasında sürüyor ve bu süre içinde 196 köprü ve 55 tünelden geçiliyor. Yolculukta ulaşılan en yüksek nokta 2,253 metre.

Bernina hattında yolcu taşıyan yerel trenler kırmızı renkli, genelde çok fazla vagonu olmayan ve olcukça komforlu araçlar. Trenler İsviçre’nin Davos şehrinden İtalya’nın Tirano şehrine kadar (Ve yine tersi istikametinde İtalya’dan İsviçre’ye) dağ yamacına kurulmuş, küçük köylerden, kasabalardan geçerek ilerliyorlar. Böylece istediğiniz durakta inerek küçük yerleşim yerlerini keşfetme olanağınız, birbirinden güzel fotoğraflar çekmeniz mümkün. Fakat ben bu aktarmalara, indi bindilere gelemem diyorsanız sizi doğrudan İtalya’ya ya da İtalya’dan İsviçre’ye taşıyan express trenler de mevcut. Ünlü Bernina Express treni bunlardan biri. Tren, Rhaetian Railway isimli bir İsveç firmasına ait.



Express trenler günde yalnızca bir kez, sabah erken saatlerde hareket ediyorlar. Trenin tavana kadar uzanan cam bölümleri sayesinde panaromik görüntüler eşliğinde yolculuk yapmak keyifli, fakat camlar açılmıyor. Bernina Express için ödemeniz gereken ücret lokal trenlere oranla biraz daha fazla, ayrıca interrail bileti için ise rezervasyon ücreti ödemeniz gerekiyor. Tüm bu sebeplerden ötürü ben, hızlı ve tek treni değil de yerel trenleri tercih ettim ve küçük köylerde duraklayarak Tirano’ya ulaştım. Yol üstündeki duraklardan biri de Poschiavo isimli şirin İsviçre-İtalya sınırındaki kasabaydı, ki o da başka bir yazının konusu olabilecek nitelikte güzel, yaşanası bir yer.

Benim İsviçre'ye gitmek için hiçbir nedenim yoktu, İsviçre-İtalya sınırındaki minicik kasabaları görmek için de... Ne Davos'ta bir konferansa katılacaktım ne de başka bir şey. Bu, gerçekleştirilmesi gereken bir hayaldi. Büyülü bir yolculuktu.

Gördüğünüz güzellikleri uzun süre unutamayacağınızı garanti ediyorum.